Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planck prisades för att främja kulturen i Gävle

/

Brita Planck, 86, fick årets vitsippspris för sina insatser för att främja kulturen i Gävle när Kristdemokraternas lokalavdelning höll årsmöte på söndagen.


– Jag brinner för Gävle. Vi har så mycket att vara glada och tacksamma för, sade Brita Planck när hon tog emot blommor och paket.

Annons

Oppositionsrådet Lennart Ahlenius delade ut priset och konstaterade att kulturen är viktig för att en stad som Gävle ska bli framgångsrik.

Brita Planck berättade om milstolpar i sitt liv och om kulturkvällarna i Engeltofta som hon i år ordnar för 14:e gången.

Hon avslöjade att hon redan har bokat föredragshållare och artister till 22 av de 24 sommarkvällarna.

I år kommer kända artister som Lill-Babs, Fredrik Swahn och Birgit Carlsten. Skådespelaren Solveig Ternström pratar om kultur och hälsa och två hjärnforskare pratar om hjärnan och musiken.

Klassiska musiker brukar ingå i programmet. Så även i år. Bland dem som kommer finns pianisterna Roland Pöntinen och Anders Kihlström och flöjtisten Gunilla von Bahr.

Brita Planck berättade också om dockskåpet som blev känt över hela Sverige, bland annat via tidningen Allers och tv-programmet Antikrundan.

– Mina bröder trodde jag fått en skruv lös, sade hon om reaktionerna när hon började snickra och bygga upp dockskåpet med verklighetstrogna möbler.

Målmedveten har hon varit. Men hon har också tagit vara på tillfällena som givits henne.

– När jag vaknade en morgon när jag var 70 år så visste jag inte att jag skulle vara förälskad samma kväll. Vi fick 15 underbara år tillsammans.

– Så jag undrar vad som händer i morgon, sade Brita Planck som också passade på att mana Gävleborna att propagera för sin stad och dess kulturutbud.

Mer läsning

Annons