Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plaströr på taket välkomnar till Gävle

/
  • VAD ÄR DETTA? Gruppen Moneeo med Gävleborna Per Samuelsson och Iréne Sahlin formar ljud med gula plaströr på taket. De jobbade hårt under tre timmar i går. ”Vi vill använda arkitekturen på ett annorlunda sätt”
  • HOPPAS PÅ MER. Mattias Enberg, som studerar vid John Bauer gymnasiet och Gustav Mobacke, som startat en  mediabyrå, hoppas på inspiration och möta nya personer på Konserthuset.
  • NY KONST? Irene Sahlin med det nya gula instrumentet, som ännu inte har något namn. Musiken som skapas är ofta digital med hjälp av en dator.

Fyra gula plaströr som skapar ljud. Det möter deltagarna Gustav Mobacke och Mattias Enberg som besöker konferensen Digital minds på Konserthuset.

– Tufft, men vi förstår inte riktigt vad det är. Vi är här för att gå på föreläsningar och träffa nya människor, säger de.

Annons

Gävle Konserthus är mötesplatsen för de 160 deltagarna i konferensen Digital minds. Syftet är att ge ökad kunskap, förståelse och även inspiration om det digitala samhället.

– Det går inte att leva ett liv på nätet. Vi behöver träffas live också. Det uppstår något i mötet mellan människor som inte sker digitalt, säger projektledare Ulric Jansson.

Men konferensen är bara för anmälda deltagare och man kan inte kika förbi och få ett smakprov av den nya tekniken.

– Vi vill göra saker synliga för människor som bor här. Visst vore det roligt att öppna upp för alla. Men det måste lösas praktiskt och ekonomiskt, säger Ulric Jansson.

De fem sinnena

Sedan i våras har arrangörerna arbetat med konferensen. Här finns flera föreläsare med anknytning till Gävle. Bland annat Staffan Hallström från Gävleföretaget Interactive tv-arena, Ulf ”Rockis” Ivarsson, musiker, musikproducent och kompositör. Han har bland annat spelat med Thomas Di Leva och Olle Ljungström.

På taket till Konserthusets entré står Moneoo, Iréne Sahlin och Per Samuelsson. Deras instrument är gula plaströr och får till elektroniska rytmer som välkomnar deltagarna.

– Vi ska använda Konserthuset på ett sätt som inte gjorts tidigare, i ett nytt kreativt perspektiv. Vi använder de fem sinnena i faciliteterna, säger marknadskoordinator Steven Kautzky Andersson.

Programmet för dagarna är brett och har utgångspunkt i de senaste idéerna kring den hur vi kommunicerar via tekniken.

– Vi vänder på begrepp och vill få till en annorlunda upplevelse. Sedan kanske vi inte når ändra fram i år, säger Ulric Jansson.

Konferensen avslutas i dag, onsdag.

Mer läsning

Annons