Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Platschefen: Det är tungt

/
  • Fick besked dagen innan. ”Jag fick det definitiva beskedet dagen innan informationsmötet”, berättar platschefen Göran Broman som inte fick vara med när Ericssons ledning beslutade att lägga ned Gävlefabriken.
  • Stöttar varandra. ”Det märks att medarbetarna stöttar varandra under svåra omständigheter. De samtalar och tröstar och tar sig tid att lyssna”, säger platschefen Göran Broman.

Platschefen Göran Broman fick hålla sig i bakgrunden när Ericssons ledning bestämde att Gävlefabriken skulle läggas ned.

– Jag fick det definitiva beskedet dagen innan informationsmötet, berättar Göran Broman när han låter sig intervjuas tio dagar efter nedläggningsbeskedet.

Annons

Veckorna innan började han ana åt vilket håll det lutade, i samband med möten som han var med i.

Men det var Ericssons högsta ledning i Kista, som beslutade och som bakom lyckta dörrar förhandlade med facken.

Vad tänkte du när beskedet kom?

– Det är ju väldigt tungt, ett beslut som får stora konsekvenser för medarbetarna och orten.

Hur har senaste veckan varit?

– Väldigt hektisk och tung. Men det märks att medarbetarna stöttar varandra under svåra omständigheter. De samtalar och tröstar och tar sig tid att lyssna, det gäller både chefer och medarbetare.

Hur har det gått att producera?

– Första dagarna var det stillestånd i verksamheten. Det var också medvetet från företagets sida, att inte räkna med någon produktion, utan ta hand om reaktioner och låta medarbetare sitta ned och prata.

– Efter några dagar var det naturligt att man ville komma igång med någon daglig verksamhet. Under den här veckan har det rullat på ganska bra. Sen finns hela tiden tid att sätta sig ner och prata för dem som behöver det, både individuellt och gruppvis. Vi har medarbetarstöd från Trygghetsrådet.

MBL-förhandlar inte

Göran Broman deltar inte i MBL-förhandlingarna om avvecklingen.

Från företagets sida deltar José Mestre, den globala personalchefen inom produktion och logistik, och den lokale personalchefen.

När du tillträdde som platschef i somras var väl tanken att du skulle vara kvar i åtminstone några år. Hur ser framtiden ut för dig?

– Jag räknar med att vara kvar här och leda verksamheten så länge som jag behövs. Jag har inte hunnit börja fundera över vad sen händer därefter, säger han.

Mer läsning

Annons