Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plocka upp skräpet Gävlebor!

/
  • SKRÄPIGT. ”Lösningen på nedskräpningen är inte fler soptunnor utan attitydförändring. Det är inte okej att slänga skräp”, säger Annette Lundgren, projektledare för Rena Gävle.
  • 75 procent av Gävleborna uppger att de aldrig slänger skräp på marken, enligt Sifos undersökning. 83 procent bland kvinnorna och 67 procent av männen. I de olika åldersgrupperna är de stor skillnad mellan den yngsta och den äldsta gruppen. I gruppen 15-29 år uppger 48 procent att de aldrig skräpar ned och den äldsta målgruppen 65+ uppger 95 procent att de aldrig slänger skräp på gatan.

I centrala Gävle kan man hitta 240 380 skräpföremål på marken en vanlig vardag.

Nedskräpningen i åtta svenska kommuner har kartlagts. Av dem är Gävle den skräpigaste kommunen, näst efter Göteborg.

– Det handlar om att ändra människors attityder. Det är inte okej att skräpa ned, säger Annette Lundgren, projektledare för Rena Gävle.

Annons

Stiftelsen Håll Sverige rent har i år undersökt nedskräpningen i åtta svenska kommuner, en av dem är Gävle. Mätningarna har gjorts med hjälp av en ny metod framtagen av Statistiska Centralbyrån. Gävle genomförde sin skräpmätning i juni 2009. Man räknade antal skräp på en yta av tio kvadratmeter på 237 mätpunkter i centrala Gävle. Resultatet har sammanställts i Skräprapporten 2009. Den visar hur mycket skräp som ligger i stadskärnorna och vad det är för skräp som slängs.

– Vi har gjort mätningen på trottoarer och en bit ut på gatan. Området sträcker sig från Fältskärsleden till Västra vägen via Nygatan och ned mot Söder, säger Annette Lundgren, projektledare för Rena Gävle.

I Gävle hittades 3,4 skräp på var tionde kvadratmeter, genomsnittet för de åtta kommunerna är 3,2. Bara Göteborg har skräpigare än Gävle.

Det absolut vanligaste skräpet är cigarettfimpar och snus, de utgör hela 70 procent av den totala skräpmängden. Därefter kommer plast- och pappersföremål som till exempel godispapper, cigarettpaket, näsdukar och kvitton.

929 sopkorgar i Gävle

Enligt Sifos attitydmätning från oktober svarar 56 procent av Gävleborna varför de kastar skräp på marken med att ”det inte fanns någon sopkorg”. 36 procent uppger att det är ren slöhet och 22 procent visste inte vad de skulle göra av skräpet.

I Gävle finns 929 sopkorgar som sköts av kommunen, utöver det finns papperskorgar som är utsatta av kiosker, privata bostadsbolag och liknande.

– Lösningen på nedskräpningen är inte fler soptunnor utan en attitydförändring. Det är inte okej att slänga skräp. Fimpar och snus är också skräp. Kanske kommunerna och Håll Sverige rent kan trycka på tillverkarna att de tar sitt ansvar genom att ta reda på alla fimpar eller sätter upp fler fimpställen.

Skräpet kostar 4,8 miljoner

Det är kommunerna som får ta hand om skräpet när det väl hamnat på marken. Nedskräpningen i Gävle kostar kommunen ungefär 4,8 miljoner kronor per år. Tömningen av sopkorgarna kostar 750 000 kronor per år.

– Skräpmätningen ska göras återkommande varje år i fortsättningen. Nu har vi ett underlag och kan se om skräpmängden ökar eller minskar och vi kan sätta in åtgärder som fler sopkorgar och städfrekvens, säger Annette Lundgren.

Mer läsning

Annons