Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plötsligt är det okej att diska och städa

/
  • NU MÅSTE DE DISKA SJÄLVA.
  • BOR IHOP. Simon Rönngren och Patricia Gartzell, båda 19 år, har precis flyttat ihop i en etta med sovalkov i Gävle. De träffades på en charterresa till Turkiet när de var 17.

Två 17-åringar semesterflirtar med varandra på en charterresa i Alanya, Turkiet.

Killen är från Gävle, tjejen från Kungsbacka.

Det är 55 mil emellan och de går på gymnasiet.

Nu är de 19 år och har nyss flyttat ihop.

– Det var inte många som trodde att det skulle bli nåt. Men nu får jag vara med Simon varje dag! säger Patricia Gartzell med ett mycket lyckligt leende.

Annons

Simon Rönngren ler också stort, men uttrycker det lite annorlunda:

– Det är ett stort steg, men det känns inte som en chansning!

I en vas av borstat stål står en bukett djupröda rosor. Det är Simon som gett dem till Patricia.

– Hon har varit sjuk och behövde lite uppmuntran, förklarar Simon.

Men han behöver inte förklara någonting alls. Man känner direkt att Simon och Patricia är superkära i varandra.

4 mars lämnade Patricia sina föräldrar och sin lillasyster utanför Göteborg för att flytta till Simon i Gävle.

Högst en gång i månaden har de kunnat ses. Båda har haft extrajobb på helgerna som tagit deras tid, men samtidigt betalat deras träffar. Hela studiebidraget på 1 050 kronor gick åt för en biljett tur och retur.

Vem kom med förslaget att flytta ihop?

– Det var väl jag som började fråga hur vi skulle göra, säger Patricia.

– Ja, det skulle inte hålla att resa ett år till, säger Simon.

– Vi var lite osäkra på om det var för tidigt. Vi har inte varit så här mycket så intensivt med varann förut. Men vi pratade mycket om det innan, säger Patricia.

De letade ganska länge efter en lägenhet. Kontaktade olika hyresvärdar och svarade på annonser.

– Men det fanns ingenting. Alla tackade nej till oss. Vi blev less, det gick inte bra alls, jag tror faktiskt att åldern kan ha spelat roll, säger Patricia.

Till slut annonserade de själva i stället, och fick plötsligt flera lägenheter att välja på. De valde en etta med sovalkov på 41,5 kvadrat i ett flerfamiljshus hos en privat hyresvärd. Hyran är på 4 300 kronor i månaden.

– Vi kollade på bostadsrätter men det är bättre att ta en hyreslägenhet först, det är onödigt att lägga en massa pengar på ett lån direkt, säger Simon.

Lägenheten är nyrustad och fräsch. Patricia och Simon har inrett i grått och svart, med detaljer i lila, som kuddar, draperi och stenarna i ljusfatet på soffbordet.

Simons vita gympadojor i babystorlek står i hyllan i närheten av Patricias kamera. Bokstäverna A, M, O och R står lite sicksack i hyllorna som dekoration.

– Det är så litet och blir extremt stökigt, säger Patricia.

– Det går från det här välstädade till bombnedslag på tjugo minuter, säger Simon.

Patricia och Simon pratar lätt och otvunget, fyller ofta i varandras meningar. Det känns som om de bott ihop mycket längre än några få veckor.

– Vi är både lika och olika, säger Patricia.

– Vi har samma värderingar, tycker och tänker lika, säger Simon. Och det är jättejätteviktigt att man skrattar åt samma grejer!

Att det skulle bli Patricia som flyttade, och inte Simon, var på ett sätt givet.

– Den kära innebandyn fick bestämma, säger Patricia och tittar leende på Simon som är målvakt i GGIK.

– Ja, och att jag nyss fått jobb, poängterar Simon.

Patricia letar också jobb. Men tills hon tjänar mer pengar är det mest Simon som köper grejer till lägenheten.

– Vi skulle ha byrå, garderob och smågrejer på Ikea. Vi köpte ingen garderob men det vi hade lagt ned i vagnen kostade ändå 5 800 kronor. De är skitsmarta på Ikea. När man slänger ner det i vagnen känns det inte så mycket.

– Det var sängben, gardiner, hyllor. Det är så himla värt det att ha grejer från början. Det är ett jätteviktigt tips till andra: även fast man tycker att det är tråkigt att få flyttgrejer så var glad! säger Patricia.

– Det tog emot att önska sig kastruller och knivset i julklapp, det kan jag säga, men det är ju skitbra att ha, säger Simon. Det är så mycket man behöver. Vem tänker på att köpa en visp?

• Det har gått ungefär en månad sedan de flyttade ihop. Har ni lärt er något om er själva eller varandra som ni inte visste innan?

– Ja, att jag lägger strumpor överallt, säger Simon. Det hade jag inte märkt. Och att jag är bättre på att sköta hushållssysslor än jag trodde. Innan tyckte man att det var värdelöst, nu gör man det åt sig själv och då är det helt okej. Men det är inte så kul att ställa sig och diska när man kommer hem klockan elva på kvällen.

– Vi har upptäckt att vi är lika klumpiga. Vi välter grejer och går runt och snubblar, säger Patricia och skrattar.

– Det är galet mycket man måste tänka på. Det har alltid varit självklart att det funnits mat på bordet. Nu måste man inte bara laga den utan planera och förbereda också. Åka och storhandla, säger Patricia. Man ska ha hemförsäkring och hyran ska betalas. Och adressändring måste man göra. Det är tråkigt med alla utgifter.

– Vi fick jättemycket hjälp med flytten, men inte med såna där grejer, man har fått upptäcka det själv. Som att man förstod att man måste betala tv-licens när vi köpte tvn, säger Simon.

• Apropå tvn. Vem har vunnit makten över fjärren?

– Där har vi ett sportfreak! utbrister Patricia och pekar på Simon. Jag ser gärna på sport live men inte på tv.

• Och vad vill du se, Patricia?

Hon hinner inte svara.

– Dokumentärer! hojtar Simon från sovalkoven där han börjat packa väskan för nästa träning.

Mer läsning

Annons