Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plusgrader ger klirr i kommunkassan

/
  • Grusbilarna gick för högtryck i går. Den milda vintern har gjort att kommunen hittills bara har behövt köra en snösväng.
  • SAKNAR SNÖN. Uffe Persson och de andra på Markbyggarna har inte fått skotta så mycket snö i vinter. I stället har det handlat om att bekämpa halka med grus och salt.
  • Förra året var det skytteltrafik med lastbilar till kommunens snötipp. I år är bilden en helt annan och när Arbetarbladet åkte ut i går var den stängd. Fortfarande finns dock små snöhögar kvar från förra året.

Kommunens ekonomiansvariga jublar över den varma och snö­fattiga vintern. Men många snöröjare hade gärna åkt ut någon mer sväng och skottat.

– Men inte som förra vintern, då tyckte jag att jag bodde på jobbet, säger Uffe Persson.

Annons

Måndagen blev en fullspäckad arbetsdag för alla de snöröjare kommunen har kontrakt med. Men det var inga drivor med nysnö som behövde forslas bort, i stället var det halkbekämpning för hela slanten. Isgator och nollgradigt gjorde att behoven att sanda och salta var enorma.

Uffe Persson och hans kollegor på Markbyggarna var ute redan tidigt på morgonen. Själv spred Uffe ut 22 ton grus på kommunens vägar i bland annat Hemlingby, Järvsta och Sätra.

– Det är en riktig skitvinter. Väderomslagen gör att det blir extremt halt. Jag har bara plogat en enda gång, det är bara salt och grus som gäller, säger han.

Själv tillhör Uffe Persson tjugotalet Markbyggaranställda i snösvängen, men kommunen har även kontrakt med ett 40-tal privata entreprenörer. De har en jourersättning som grund och får betalt per timme när de måste åka ut och skotta.

– Många har köpt på sig nya bilar och maskiner som har blivit stående. En riktig vinter skapar jobb, säger Uffe Persson.

Karl Blad, gatuingenjör med ansvar för kommunens snöbudget, förstår att många vill att det ska komma snö så att de får jobba och tjäna pengar. För kommunens del innebär blidvädret dock klirr i kassan. Varje gång alla snöresurser måste sättas in kostar det cirka en miljon kronor, jämfört med 300–400 000 kronor som en sväng halkbekämpning kostar. Den varma avslutningen på 2011 gjorde att kommunens snöbudget ”bara” överskreds med 25 miljoner kronor, i stället för 30 miljoner som man räknade med i november. 2010 års snöbudget överskreds med 37 miljoner.

– Det har sett mörkt ut de senaste åren men det ser ut som att det kan bli lite bättre i år. Vår budget är dessutom utökad till 30 miljoner, säger Karl Blad.

Mer läsning

Annons