Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pneumokockvaccin gratis från 1 oktober

Alla barn som föds från 1 oktober i år vaccineras gratis mot pneumokocker, som kan orsaka dödlig hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo rekommenderar även de som redan är föräldrar att vaccinera sina barn.
– Jag ser inget skäl att avstå, säger han.

Annons

I dag kostar det omkring 2 000 kronor att vaccinera sitt barn mot pneumokocker, ett faktum som gör att en del föräldrar väljer eller tvingas att avstå.

– De flesta som har råd och kan väljer att ta vaccinet. Sedan finns det ensamstående, arbetslösa och många invandrare som inte har råd, men det är nog mer än hälften som tar vaccinet, säger Lena Lundgren, bvc-sköterska på Familjecentralen i Andersberg,

Sedan tidigare omfattar det svenska barnvaccinprogrammet skydd mot åtta sjukdomar; difteri, stelkramp, kikhosta, polio, haemophilus influenze typ B, mässling, påssjuka och röda hund.

Från och med 1 januari 2009 införs även vaccination mot pneumokockinfektion, som ges i tre omgångar, den första när bebisen är tre månader.

– Det är bra för det är så orättvist att bara för att föräldrar inte har råd så får deras barn ett sämre skydd. En svår pneumokockinfektion är svår att upptäcka och med det här minskar risken att fler barn och äldre insjuknar, säger Signar Mäkitalo.

Vanlig bakterie

Pneumokocker är en vanlig bakterie som finns i luftvägarna och orsakar ofta infektioner, i värsta till hjärnhinneinflammation som kan leda till döden. Flest infektioner drabbar små barn och personer över 65 år.

Om fler små barn vaccineras minskar alltså även risken att deras far- och morföräldrar smittas.

– I andra länder har studier visat att svåra sjukdomar hos barn minskat, men i och med att barnet inte är bärare blir mamma, morfar och farmor inte heller smittade, säger Signar Mäkitalo.

Det finns 90 sorters pneumokocker. Vaccinet Prevenar skyddar mot de sju vanligaste typerna.

Mer läsning

Annons