Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkar fällda för rån

(Ny version 20/10) På måndagen kom domen mot de unga män som rånade en 90-årig dam på Staketgatan i april. 18-åringen döms till skyddstillsyn och 16-åringen till ungdomstjänst. De döms de också att betala drygt 16 000 kronor i skadestånd till rånoffret.

Annons

Det var i slutet av april som den 90-åriga damen kom gående med sin rullator på Staketgatan i centrala Gävle. Hon skulle hem till en väninna men blev stoppad av två pojkar, då 15 och 17 år gamla. Det blev en dragkamp om handväskan, rullatorn knuffades undan och damen hamnade på trottoaren.


16-åringen har erkänt att han gjorde detta tillsammans med 18-åringen. Han döms till 100 timmars ungdomstjänst.

18-åringen, som alltså var 17 år när han begick brottet, förnekade under rättegången att han deltagit i rånet, men dömdes ändå till skyddstillsyn inom kriminalvårdens frivård med en särskild prövotid. Tillsammans ska de båda betala ett skadestånd till rånoffret med drygt 16 000 kronor.
De döms även för några andra brott, 16-åringen för stöld, och 18-åringen för narkotikabrott och brott mot knivlagen.


En vuxen person som begår ett liknande brott kan dömas till ett års fängelse. Men ingen av de här gärningsmännen var över 18 år när de rånade damen.
– Om straffvärdet är ännu högre kan det bli aktuellt med sluten ungdomsvård. I det här fallet är det i första hand ungdomsvård eller ungdomstjänst. Den yngre av de två bedömdes inte vara i behov av vård och hjälp utifrån, han har ett bra stöd hemifrån nu, säger åklagaren Joakim Johansson

.
Den äldre bedömdes vara i behov av stöd och hjälp. Han har i flera omgångar tidigare fått hjälp av socialtjänsten. Ibland har det gett framsteg, men på sista tiden har det inte funkat.
– Därför yrkade jag i stället på skyddstillsyn, som oftast är aktuellt för vuxna förövare. Han kommer nu att förordas en övervakare från frivården och så gör man en behandlingsplan som han måste sköta under en särskilt prövotid, säger Joakim Johansson.
Skyddstillsyn kan exempelvis omfatta drogtester, samtal med terapeut och annat för att komma till rätta med exempelvis drog- eller aggressivitetsproblem.

Mer läsning

Annons