Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polhemsselever bäst i Sverige

/

Ett spännande och framåtblickande bidrag, löd juryns motivering.

På onsdagen vann en designklass från Polhemsskolan Sveriges största designtävling för studenter med boken "Lär dig spara med Kevin och Sara".

– Det här är jättestort, säger deras lärare Martin Alexandersson.

Annons

Det är andraårseleverna på teknikprogrammets designinriktning som kammade hem SVID Design Opens prestigefyllda pris i Gymnasiekategorin. Årets uppgift var att komma på lösningar som gör energianvändningen i ett rum så låg som möjligt, vilket de 20 Gävleeleverna löste med boken "Lär dig spara med Kevin och Sara" som vänder sig till barn.

Bland annat får barnen lära sig att tänka på miljön och hur man kan spara energi genom att själva få stänga den öppna kylskåpsdörren eller släcka ljuset för att spara ström. Imponerande idéhöjd, tyckte juryn om bidraget.
– Att komma till final tyckte vi var jättestort, och att vinna alltihop var jättehäftigt, säger Martin Alexandersson.
– Eleverna är väldigt glada och stolta.


Prisceremonin hölls under den nordiska konferensen Energiutblick i Göteborg på onsdagen. Enligt Martin Alexandersson är tanken att prispengarna på 25 000 kronor ska användas till att driva projektet vidare.
– Det är elevernas arbete och de måste samla sig, sätta sig ner och diskutera och sedan komma fram till en lösning, säger Martin Alexandersson.
– Men helt klart är att det finns ett helt gäng i den här klassen som vill jobba vidare med den.

Mer läsning

Annons