Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polischef kritisk mot socialtjänsten i Gävle

/
  • Anders Lyrberg, chef för ungdomspolisen i Gävle, skulle helst se att socialtjänsten hade fältassistenter ute bland ungdomarna.

På fredagseftermiddagen häktades en 16-åring och en 17-åring misstänkta för den grova misshandeln på Nordost på onsdagskvällen.

De är sedan tidigare åtalade för andra grova brott, men var ändå på fri fot vid tillfället.

– Det är ett misslyckande att så unga personer måste häktas. De borde ha varit omhändertagna av socialtjänsten för länge sedan, säger Anders Lyrberg, chef för ungdomspolisen i Gävle.

Annons

De båda ungdomarna som begärdes häktade på fredagen ingår i en grupp mycket brottsbenägna ungdomar i Gävle. Bland dem finns gärningsmännen bakom flera rån, flera fall av misshandel, narkotikabrott, med mera.

De är kända sedan länge av både polisen och socialtjänsten. Trots det kunde några av dem begå ett nytt grovt brott på onsdagkvällen.

En 18-åring misshandlades svårt utanför gamla gymnastikhallen på Norra Rådmansgatan. Han blev slagen och sparkad och en av angriparna gjorde ett försök att knivhugga honom.

Tre ungdomar greps efter misshandeln. Alla tre var redan åtalade för flera andra brott, bland annat det uppmärksammade rånet där en 90-årig kvinna med rollator knuffades omkull och blev bestulen på sin väska. Rättegången mot dem ska börja nästa vecka.

Polis och åklagare har tydliga direktiv att i det längsta undvika häktningar av ungdomar.

Deras brottslighet anmäls till socialtjänsten som ska se till att de får hjälp att bryta sin kriminalitet. Socialtjänstens mest ingripande åtgärd är tvångsplacering på behandlingshem enligt LVU, lagen om vård av unga.

Anders Lyrberg, chef för ungdomspolisen i Gävle, är mycket kritisk till att samhället ger utrymme för att ungdomarna kan fortsätta att begå brott.

– De skulle ha varit omhändertagna av socialtjänsten för länge sedan. Det är ett misslyckande att det måste gå så långt att de begärs häktade, säger han.

Hans bestämda uppfattning är att det är besparingsskäl som gör att socialtjänsten inte vidtar tillräckliga åtgärder.

– Det är signalerna vi får. Placeringar på behandlingshem är jättedyra och därför försöker socialen med andra åtgärder på hemmaplan, säger Lyrberg.

Men när det gäller den här gruppen av ungdomar har gränsen passerats för länge sedan, enligt Lyrberg.

– Ungdomar som begår så här grova brott måste stoppas. Men polisen kan inte göra mer än att utreda brotten och lämna utredningarna vidare till dem som kan vidta åtgärder.

Han tillägger att misslyckandet har grundlagts av bristen på förebyggande åtgärder.

Polisen har länge efterlyst mer aktiva åtgärder från socialtjänster i ett tidigare skede.

– Vi vill se fältassistenter igen som rör sig ute bland ungdomarna, säger han.

Mer läsning

Annons