Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polischefen tillbaka i tjänst

Mot den höga polischefens häktade sambo pågår två parallella narkotikabrottsutredningar. Mot polismyndigheten i Gävleborg pågår en internutredning om polischefen kan ha särbehandlats på något sätt. Själv återgår polischefen på måndag i tjänst, av allt att döma på sitt vanliga jobb med oförändrade befogenheter. Hennes chefer vill inte prata med media.

Annons

Polischefen har en befattning i den innersta kretsen av chefer inom Gävleborgspolisen. När hennes sambo greps misstänkt för grovt narkotikabrott på Åland i början av december slog det ner som en bomb i myndigheten.

Det gjordes husrannsakningar i deras gemensamma bostad och hans båt och polisen hittade vapen, pengar och mer narkotika.

Nu utreds han för grova narkotikabrott både på Åland och i Sverige och sitter fortfarande häktad.

Sambon, polischefen, uppges inte vara misstänkt för några brott. Strax efter gripandet reste hon bort på en lång, sedan tidigare planerad semester. Sedan dess har det hållits många och långa möten i polisledningen om den känsliga frågan.Resultaten är okända, även internt i myndigheten. Media får inte svar på några frågor.

Länspolismästaren Christina Forsberg har konsekvent undvikit kontakt med journalister. Hon svarar inte ens på Arbetarbladets mejl.

Operative chefen Pär Langer, som periodvis går in som t f länspolismästare, säger heller ingenting.

– Vi kommer att prata med media så småningom, men nu går det inte, säger han.

Kommissarie Mikael Hedström, som är presstalesman och navet i myndighetens alla kontakter med massmedia, är i det här ärendet ställd åt sidan.

– Jag får inte heller någon information, säger han.

Polisledningen har utsett kommunikationschefen Ulrika Hjerpe som den enda som ska uttala sig om hanteringen av den känsliga frågan. Men hon har heller inga konkreta svar om hur polisledningen agerar.

Hjerpe bekräftade i veckan att inget annat är bestämt än att polischefen återgår i tjänst som vanligt på måndag.

– Vi har naturligtvis pratat mycket om det här och lagt ned mycket jobb på att ta reda på hur vi kan och bör agera arbetsrättsligt. Men vi fattar inga beslut innan hon är i tjänst igen och vi har kunnat prata med henne själv. Vi vet ju inte ens hur hon mår, säger Hjerpe.

Mer läsning

Annons