Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polischefens sambo tidigare dömd för stöld

Den narkotikamisstänkte 53-årige sambon till den höga polischefen i Gävleborg dömdes för grova stölder 2004, men är inte tidigare dömd för narkotikabrott. Den medmisstänkte 39-åringen från Norduppland däre- mot har ett långt brottsregister med flera narkotikadomar. Enligt domarna ingår mc-kriminella personer i hans umgänge.

Annons

När en uppmärksammad inbrottsvåg i Gävle klarades upp 2004 väckte det en viss förvåning att den hade genomförts av kriminell person i sällskap av hans övervakare, den nu 53-årige Gävlebon. Stöldgodset fyllde två skåpbilar.

Samma år dömdes 53-åringen även till fängelse för andra grova stölder. Något år senare blev han ett par med den kvinnliga polis som nu har en hög post inom Gävleborgspolisen.

Sedan dess finns inga domar mot 53-åringen. Där-emot uppges det samstämmigt från flera källor inom Gävleborgspolisen att det på senare tid funnits många brottsmisstankar kring polischefens sambo, misstankar som måste ha nått fram till polisledningen.

Gävleborgspolisen vill fortfarande inte kommentera de uppgifterna.

– Vi kan inte berätta allt vi gör, varken internt i myndigheten eller utåt. Det får bli en bedömning i efterhand om vi har agerat rätt, säger kommunikationschefen Ulrika Hjerpe kryptiskt.

53-åringens medmisstänkte i häktet på Åland har ett långt brottsregister, med närmare 20 domar. För ett drygt år sedan hittade polisen hos honom amfetamin och 500 redlinepåsar som narkotika brukar säljas i, fyra vågar och en skuldlista, allt typiska redskap för en narkotikalangare. Han dömdes till dagsböter.

2007 dömdes 39-åringen för grov misshandel och narkotikabrott efter en uppgörelse mellan kriminella i Skutskär. I ett annat mål där en person förknippad med mc-kriminalitet dömdes till ett års fängelse, vittnade 39-åringen till hans fördel.

Mer läsning

Annons