Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polischefs sambo häktad i knarkhärva

I veckan gjorde polisen husrannsakan hemma hos en chef inom polisen i Gävleborg. Hennes sambo är en av de misstänkta i ett stort narkotikatillslag på Åland.

– Jag kan inte kommentera det här. Det är inte vår utredning och ingen av våra anställda är misstänkt för brott, säger Gävleborgspolisens operative chef Pär Langer.

Annons

Ålandspolisen har under hösten spanat mot misstänkt narkotikasmuggling från Sverige till Åland. På måndagen slog man till och grep en 53-åring från Gästrikland och en 39-åring från Norduppland. Enligt Ålandspolisens pressmeddelande körde de av färjan på Eckerö och gömde ett paket med amfetamin och hasch i skogen. En stund senare hämtades det av två ålänningar. Alla fyra har häktats misstänkta för grova narkotikabrott.

Utredningen fortsätter och bedrivs nu i samarbete mellan åländsk och svensk polis. Misstankarna är att smugglingen har pågått en längre tid. Även stölder och hälerier misstänks.

För en chef inom polisen i Gävleborg fick Ålandspolisens tillslag personliga följder. När hennes sambo inte hördes av hann hon, enligt uppgifter i Aftonbladet, anmäla honom försvunnen innan hon fick besked av kollegor att han satt häktad på Åland.

Följden blev också att polis i veckan gjort husrannsakan i deras gemensamma bostad i jakt på bevis mot sambon.

Personliga relationer till kriminella är känsliga frågor både för enskilda poliser och för polismyndigheten. Båda de misstänkta männen är kända kriminella och har tidigare begått brott tillsammans. De dömdes för grov stöld i Gävle 2004, efter en serie villainbrott.

En av dem har sedan flera år ett samboförhållande med en polis i en chefsbefattning. Men operative chefen Per Langer ville på onsdagen inte kommentera detta.

– Ingen polis i Gävleborg är misstänkt i den här utredningen. Hur vi i övrigt hanterar våra anställda vill jag inte prata i media om, säger Pär Langer.

Men polischefers personliga relationer till kriminella måste väl vara en viktig trovärdighetsfråga, både internt inom myndigheten och utåt mot allmänheten?

– Sånt är naturligtvis inte bra för myndigheten, men jag kan inte kommentera det här nu, säger Langer.

Chefen var enligt uppgift inte i tjänst på onsdagen.

Mer läsning

Annons