Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen befarar ny våg av ungdomsrån

/
  • TUNNELRÅN. Polisen oroar sig nu för att en ny våg av ungdomsrån har börjat i Gävle. Ett av dem ägde rum i Östertunneln 13 mars. En kvinna knuffades omkull och skadade ett finger när tre män stal hennes väska.

För ganska precis ett år sedan drog polisen slutsatsen att deras insatser fått stopp på vågen av ungdomsrån i Gävle. Men nu verkar lugnet vara över. Ett tjugotal rån finns anmälda under de senaste månaderna.
– Tyvärr är det så. Vi har börjat kartlägga rånen igen för att göra en ny insats, säger närpolischefen i Gävle Glenn Hillman.

Annons

I februari 2008 bildade Gävlepolisen en så kallad rånkommission, det vill säga en grupp utredare som fick i uppdrag att bekämpa en våg av rån av ungdomar mot ungdomar. När man då gick igenom det senaste halvårets polisanmälningar visade det sig att det fanns ett mörkertal i form av polisanmälningar som i polisens register rubricerats som till exempel misshandel eller stöld, men som i själva verket kunde betraktas som rån.

Det visade sig att det fanns närmare 100 brott under de senaste sex månaderna som innehåll rån eller rånliknande inslag.

Polisen bedömde då situationen som så allvarlig att de gick ut med ett pressmeddelande där man uppmanade Gävleborna att vara försiktiga och inte gå ensam i centrala Gävle på nätterna.

Polisens arbete ledde till att många av rånen klarades upp och att ett antal unga rånare åtalades och dömdes. Och förekomsten av rån som utförs av ungdomar mot ungdomar upphörde nästan helt.

Men under de senaste veckorna har en ny våg av rån som drabbar främst ungdomar börjat oroa polisen.

– En slagning i registret visade att vi hade 20 sådana rån under de senaste månaderna. Det är mycket oroande och nu måste vi undersöka det här närmare, säger närpolischefen Glenn Hillman.

Mer läsning

Annons