Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen kartlägger 18-åringens helg

Polisen har ännu inte funnit pistolen som den 18-årige Gävlebon misstänks ha använt för att skjuta mot två Gävlebor i helgen. Han verkar ha deltagit i en serie våldsamheter som polisen nu försöker kartlägga.

Annons

Under tisdagen kommer åklagaren Birgitta Fernlund att begära 18-åringen häktad. Han är misstänkt för försök till dråp.

Polisen försökte på måndagen skapa sig en bild av vad som egentligen hände kring 18-åringen i Gävle i helgen. Man har öppnat en särskild tipstelefon - tel 65 52 00 - dit man ber alla som har upplysningar att ringa.

Det började på fredagskvällen med en misshandel utanför Munken på Brynäsgatan där en 18-åring fick en flaska i huvudet. Strax efter det sköts en 19-åring i benet. En stund senare fick en 23-åring en skottskada.

Enligt uppgift ingick 23-åringen i ett sällskap som bara mötte 18-åringen på gatan. En ordväxling uppstod och det räckte för att 18-åringen skulle dra fram pistolen igen.

– Inget tyder på att 18-åringen kände någon av dem han sköt sedan tidigare. Våldet ser ut att vara oprovocerat, säger åklagaren Birgitta Fernlund.

Genom vittnesuppgifter fick polisen klart för sig vem skytten var. Men han greps inte förrän natten efter. Då var han på nytt inblandad i ett slagsmål, den här gången inne på korgen Hang Loose på Nygatan.

Polisen har ännu inte funnit den pistol som 18-åringen misstänks ha använt, trots husrannsakningar bland annat i hans bostad.

18-åringen var på rymmen från ett ungdomshem. Enligt uppgift har han varit narkotikapåverkad under helgen.

Han dömdes senast i juni för bland annat stölder tillsammans med flera andra ungdomar.

Han är också misstänkt för att ha genomfört ett rån nyligen tillsammans med sin far. De ska ha tvingat en person att lämna ifrån sig sin moped. Även fadern satt i går anhållen och förhördes om rånet.

 

Mer läsning

Annons