Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen letar samband mellan sommarrånen

En 68-årig kvinna fördes chockad till sjukhus efter en väskryckning på Luthergatan i Gävle natten till tisdagen. Gävlepolisen ska nu undersöka om samma gärningsmän kan ligga bakom en rad rån under sommarveckorna.

Annons

Enligt kvinnan genomfördes den senaste stölden av två män i 20-årsåldern. En av dem gick och en hade en cykel. När de passerade kvinnan ryckte en av dem till sig hennes väska. Hon föll omkull och skrapade upp ett knä och en handflata.

Polisen höll bara ett kort förhör med den omskakade kvinnan på natten. Hon hade stannat vid bankomaten vid Södermalmstorg och tagit ut 5 000 kronor, som hon stoppade i handväskan. Sedan gick hon därifrån. Stölden skedde på Luthergatan strax efter midnatt.

Sex-sju likartade rån

Enligt polisens presstalesman Mikael Hedström har det skett sex-sju likartade rån i Gävle under sommarveckorna.

– Vi har oftast mellan fem och femton rån i Gävle under juli månad, så det är ingen onormal situation för en stad i den här storleken. Gävle är en krogtät stad med många människor ute på nätterna, säger han.

Endast ett år – 2006 – klarade Gävle hela juli utan ett enda rån.

Jämför anmälningarna

Polisen ska nu gå igenom och jämföra årets anmälningar med varandra för att se om det kan vara samma gärningsmän bakom några av rånen. Så har det varit vid flera tillfällen tidigare. Ofta har samma misstänkta ungdomar återkommit gång på gång.

Enligt Hedström saknas det tydliga signalement vid några av sommarens anmälda rån. I andra fall verkar det vara ungdomar som är misstänkta.

Polisen ska också undersöka andra anmälningar som skulle kunna kopplas till samma gärningsmän. En misshandelsanmälan kan i själva verket handla om ett misslyckat rån.

Mer läsning

Annons