Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen slog till mot bärplockarnas läger

Tre läger av personer som uppger sig vara bärplockare kontrollerades av polisen under tisdagen. 21 personer uppmanades att städa upp efter sig och lämna platsen de slagit läger på.

Annons

Vid det första lägret i Romsen, mellan Bergby och Tönnebro, påträffade polisen sju kvinnor.

De berättade att deras män var ute i skogen och plockade blåbär.

– Men det tror vi inte på, säger Willie Aflarenko vid gränspolisen.

Ett annat läger i närheten bestod av 14 personer och några till, som också sades plocka blåbär.

Polisen talade om för dem att de måste lämna lägren och städa upp efter sig, senast klockan fem på tisdagseftermiddagen. Personerna lovade att göra som polisen ville.

– I morgon bitti åker vi och kollar om de har åkt, säger Willie Aflarenko.

Ingen vacker syn

Någon vacker syn är det inte som poliserna vittnar om, med kläder som ligger slängda och avföring på marken. Några brödkorgar som kan ha varit stulna har de använt för att lägga sina madrasser över.

På Norrlandet fanns ytterligare ett läger med elva personer, som sade att de fått hyra stugan som de slagit läger intill. Eftersom det enligt polisen är oklart hur det ligger till med stugan, får de stanna där tills på torsdag.

Kommer inte att utvisas

Om lägren fortfarande är kvar när polisen gör sin nästa kontroll, kommer Willie Aflarenko att kontakta en åklagare. Då kan de misstänkas för brott mot någon av de lagar som omger allemansrätten.

Men utvisade kommer de inte att bli. Samtliga personer som polisen träffade på kommer från ett land i Östeuropa, enligt de kontroller som polisen gjort. Enligt Schengen- avtalet behöver personer från länderna som ingår i avtalet inte ha något arbetstillstånd under de tre första månaderna som de vistas i ett annat land inom Schengen.

Mer läsning

Annons