Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen vräkte asfaltläggare

Polisen har fått in många klagomål mot en ambulerande asfaltfirma som jobbat i Gästrikland de senaste veckorna. Och förra veckan fick Engesbergs camping ta polisen till hjälp för att avvisa asfaltläggarna.
– Det handlar om svartjobb och många som anlitat dem känner sig illa behandlade, säger Rolf Sundqvist, närpolischef i Sandviken.

Annons

Flera villaägare i Sandviken har berättat att asfaltläggarna så fort de har påbörjat jobbet, kräver förskottsbetalning, trots att de från början sagt att betalningen skulle ske först sedan jobbet är gjort och godkänt.

– De använder en otrevlig ton, på gränsen till hotfull, berättar Sundqvist.

Asfaltläggarna har bott bland annat på campingarna i Edsken i Hofors och i Kungsgården. Förra veckan kom de med sina 18 vagnar till campingen i Engesberg. Efter några dagar fick personalen där ta polisen till hjälp för att avvisa asfaltläggarna.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. De bröt mot våra regler hur som helst, de hade fest och vrålade och skrek hela natten, och de vägrade att lyssna till alla tillsägelser, berättar en av medlemmarna i föreningen som driver Engesbergs camping.

Efter lördagens fest vräktes asfaltläggarna från campingen, men det krävdes hjälp från polisen för att få dem att flytta. Först på onsdagen, efter ett andra besök från polisen, flyttade de.

– Jag hörde att de bodde på parkeringen i Valbo köpcentrum första natten. Sen vet jag inte vart de tog vägen. Till oss sa de från början att de skulle stanna här trakten i sex veckor.

Asfaltfirmans ägare uppges vara irländare. De har sina familjer med sig. Dessutom finns ett antal anställda, i huvudsak polacker och rumäner. Enligt uppgifter till polisen jobbar de utan papper och med låga löner. Företaget är inte registrerat i Sverige och har ingen F-skattesedel.

Förutom en rad klagomål från kunder och campingägare har asfaltföretaget också fått en polisanmälan från en av de anställda. Han blev av med sina tillhörigheter som fanns i en av vagnarna när firman flyttade vidare.

Mer läsning

Annons