Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens alkotester kritiseras

Målsättningen med polisens alkoholtester är att uppfylla Rikspolisstyrelsens mål om antal blåsningar. Att sätta fast rattfyllerister kommer i andra hand. Den kritiken framfördes i en rapport från Vägverket i går.


– Att låta många bilister blåsa har ett värde i sig, det motsäger inte att vi vill sätta fast rattfyllerister också, säger Pär Langer, operativ chef för Gävleborgspolisen.

Annons

I den kritiska rapporten visar utredarna att majoriteten av de 2,5 miljoner blåsningar som polisen lät bilister göra i fjol skedde på dagtid, måndag till fredag.

Men de flesta rattfyllerister är ute och kör på kvällar och helger.

I rapporten citeras poliser, som både öppet och anonymt, hävdar att polisen medvetet gör kontroller på tider och platser när chansen är minst att fånga rattfyllerister. Det går fortare att uppnå Rikspolisstyrelsens mål om man slipper ägna tiden åt sådana.

Pär Langer på Gävleborgspolisen slår ifrån sig den typen av kritik. Däremot ser han ingen motsättning i att polisen försöker hinna med så många blås som möjligt och målet att sätta fast rattfyllerister.

– Det är två olika mål, och vi jobbar med båda. Det är bra om så många svenskar som möjligt då och då fastnar i en kontroll. Då är risken mindre att man sätter sig onykter bakom ratten.

– Samtidigt gäller det att vi även gör kontroller på platser och tider där det finns en högre risk att folk kör onyktra.

Polisen i Gävleborg har målet att göra 67 000 alkoholkontroller i hela länet i år. Ungefär en fjärdedel av dem ska göras av trafikpolisen som har sina arbetstider mellan klockan sju på morgonen och ett på natten.

Resten ska göras av annan personal, under ordinarie tjänstgöring eller vid speciella insatser.

Mer läsning

Annons