Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens bombpatrull fick rycka ut

/
  • EXPLOSIVT. I bostadsområdet i Andersberg hämtade polisens bompatrull på onsdagskvällen explosiva ämnen hos en boende. Ännu på torsdagen pågick polisutredningen. (Fynden gjordes inte i något av husen på bilden)

Polisen hittade flera typer av vapen och explosiva varor i en sådan mängd i Gävlebons hem att Stockholmspolisens bombpatrull fick komma och hämta dem.

Annons

Polisen gjorde en husrannsakan sedan man på onsdagseftermiddagen gripit en 44-åring utanför hans bostad i Andersberg misstänkt för ringa narkotikabrott. Men det var inte knark man hittade i hans förråd utan stora mängder explosiva varor, och några olika typer av vapen.
Polisen bedömde risken så stor att man tog hjälp av Stockholmspolisens bombpatrull, som kom med sin specialvagn och hämtade sprängämnena under onsdagskvällen. En polisanmälan om brott mot vapenlagen, lagen om brand och explosiva varor och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse upprättades. Mannen är anhållen, och bara ett första förhör har hållits med honom.
Men polisen poängterar i ett pressmeddelande att det aldrig var någon fara för allmänheten.
– Allmänfarlig ödeläggelse låter väldigt allvarligt, men det är en brottsrubricering som används när det gäller fynd av den här typen, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.
Polisen utreder nu i vilket syfte mannen haft de explosiva ämnena. En teori är att det kan handla om ett intresse för pyroteknik.
Det är också oklart om de vapen som hittades var brukbara. Något av dem var ett pluggat skjutvapen, men även ett sådant kan vara olagligt om det lätt kan göras brukbart.
Mannen hade även ett fungerande armborst i sin vapensamling.

Mer läsning

Annons