Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens byxmiss friar den misstänkta tjuven

/
  • Samma byxor eller inte? Här är bilderna från polisens utredning i juni och sedan i juli.

Skrottjuven fastnade på övervakningsfilm – identifierad endast på sina adidasbyxor.
Men ett mystiskt byxbyte eller slarvigt tagna bilder av polisen gör att den misstänkta tjuven nu går fri.

Annons

– Jag måste ta upp med polisen hur det här kan ha gått till, säger en förbryllad Micael Dahlberg, åklagare i fallet, efter den friande domen.

Det var vid 22-tiden på kvällen 29 juni tidigare i år som polisen larmades till en pågående stöld från en skrotfirma utanför Gävle. När de kom till platsen var tjuvarna borta och hund sattes in för att söka upp dem. I närheten av skroten påträffades tre män som greps.

Trion nekade till brott, men en av dem, en 27-årig man bosatt i Gävle, kunde knytas till skrotens övervakningsfilm – igenkänd på sina adidasbyxor.

Han häktades och åtalades nyligen. Men byxorna som först såg ut att kunna få den misstänkta 27-åringen fälld blir istället det som nu friar honom.

Dagen efter gripandet fotograferades 27-åringens byxor som bevis av polisen. Den 11 juli togs kompletterande bilder på samma byxor – trodde polisen.

Men Gävle tingsrätt skriver i sin friande dom att det inte kan handla om samma byxor på de båda bilderna. Därmed kan de inte matchas mot byxorna på övervakningsfilmen.

Enligt rätten har byxorna på den första bilden ränder på sin vänstra sida, till skillnad från byxorna på bilderna från 11 juli. Samtidigt har byxorna från fotot i juli två bokstäver märkta och en resår som de första byxorna inte har.

Tingsrätten konstaterar också att byxorna på den senare bilden framstår som små i jämförelse med de första byxorna.

Micael Dahlberg menar att det är osannolikt att 27-åringen kan ha bytt ut byxorna under tiden han suttit häktad med restriktioner. Han tror i stället att det handlar om dåligt tagna bilder.

– Det är inte två olika byxor. Bilderna på byxorna är tagna i olika vinklar, och det är bara att beklaga. De borde ha tagits i samma vinkel.

– Det är inte jag som har lett utredningen och jag får naturligtvis prata med polisen om det här, säger Micael Dahlberg.

Han konstaterar att det inte är säkert att bevisen räckt till en fällande dom även utan missen med byxorna.

LÄS MER:

"Tjuvarna kostar oss oerhörda summor"

Mer läsning