Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens tekniker ska undersöka brandplatsen

/
  • De tre barnen i familjen klarade sig undan med lindriga rökskador. Här tas ett av dem om hand av räddningspersonal.
  • Räddningsledaren Per Ringqvist visste på lördagseftermiddagen inte om branden börjat i badrummet, men det bekräftades senare av polisen.

En hel familj skadades vid en lägenhetsbrand på Öster på lördagseftermiddagen.

– Två vuxna och tre barn har förts med ambulans till sjukhus med en blandning av både brand- och rökskador, säger räddningsledaren, Per Ringqvist.

Mamman i familjen ådrog sig svåra brännskador i ansiktet och vårdas nu i respirator.

Annons

Branden började i badrummet och spred sig snabbt i familjens lägenhet som ligger på åttonde våningen i ett av höghusen på Norra Fiskargatan.

Den 31-åriga mamman och den 51-årige pappan fördes till sjukhus med brännskador.

De tre barnen, alla under sex år varav ett spädbarn, klarade sig undan med lindriga rökskador men fördes också till sjukhus. Alla tre kunde senare på kvällen åka hem till en äldre släkting.

Läget var under lördagskvällen allvarligast för den 31-åriga mamman, som ådrog sig brännskador i ansiktet.

Hennes tillstånd bedömdes som kritiskt och hon flyttades från Gävle sjukhus till Akademiska sjukhusets brännskadeavdelning i Uppsala.

Vid den här tidningens pressläggning vårdades hon i respirator med vad som bedömdes som mycket svåra brännskador. Den 51-årige mannens skador bedömdes som allvarliga, men han låg kvar på intensivvårdsavdelningen på Gävle sjukhus.

Markus Röhstö som bor i samma trappuppgång, men tre våningar nedanför familjen, hörde brandlarmet vid 14.30-tiden och kände svag brandlukt när han gick ut från sin lägenhet strax efteråt.

– Jag tog trapporna eftersom jag tänkte att jag inte ville bli fast i hissen om det brann. När jag kom ner till bottenvåningen kom brandkåren precis och familjen var samlad därnere, berättar han.

Han hann se att pappan skadat benet och att mamman hade brännskador i ansiktet.

Enligt ett rykte som spreds med folksamlingen utanför polisens avspärrningar skulle badrummet i lägenheten ha blivit helt utbränt, en uppgift som räddningstjänstens insatsledare bekräftar.

– Det kan jag inte svara på, men klart är att toaletten är kraftigt eldhärjad, säger Per Ringqvist.

Polisen bekräftade senare att branden började i badrummet, men kunde inte tala om hur den uppstått. Elden hann inte sprida sig vidare till fler lägenheter och rökutvecklingen koncentrerades till husets översta våningsplan.

Polisen har även upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, men mannen och kvinnan har inte kunnat förhöras.

– Vi gör en sådan anmälan om vi inte har hittat någon naturlig brandorsak i utgångsläget. Men ingen är misstänkt för något, säger jourhavande förundersökningsledare Bosse Westergren.

Lägenheten har spärrats av och på söndagsmorgonen inleds polisens tekniska undersökning för att fastställa brandorsaken.

Det är andra gången på en vecka som det brinner i just det här höghuset på Öster. Vid förra tillfället brann det i en lägenhet på något av de nedre våningsplanen.

– Jag var inte hemma den gången, men vad jag har hört så ska det ha varit en brand som började i samband med matlagning, säger grannen Markus Röhstö.

Mer läsning

Annons