Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Politiken äger frågan och beslutet"

1. Biblioteksutredningen är klar och presenterad. I vilket läge befinner sig Stadsbiblioteket nu?
2. Varför är det viktigt att uppgradera det nuvarande stadsbiblioteket?
3. Finns det någon tidsplan för beslut om nya stadsbiblioteket?

Annons

Helene Börjesson, MP, kultur- och fritidsnämndens ordförande:

1. Biblioteket är ett av de områden som vi ser som strategiskt under mandatperioden och därmed har kopplat kontaktpolitiker till det. Vi har haft två medborgardialoger under våren. Vi kommer att fortsätta att arbeta med medborgardialoger för att öka kännedomen om vad det finns för önskemål hos befolkningen.

2. Båda utredningarna som presenterades i början av året visar tydligt på behovet av en utveckling av vårt folkbibliotek för att verksamheten ska vara angelägen för såväl de som redan idag besöker biblioteken och för potentiella framtida besökare. Min önskan är att vi kan få en bred politisk uppslutning kring att planera för ett kulturhus med Stadsbiblioteket som centrum.

3. Det finns tyvärr ingen tidsplan! Jag befarar att det kan ta tid att komma framåt med planerna och det är oerhört angeläget att alla vi som är engagerade sätter frågan högt på dagordningen.

Annette Johansson, bibliotekschef i Gävle:

1. Utredningarna är presenterade för politiken, som också äger frågan om den fortsatta processen. Vårt nuvarande läge är att undersöka vad och hur vi kan förändra utifrån befintliga förutsättningar. Möjligheterna att förändra det fysiska biblioteksrummet är begränsat, men vi kan vidareutveckla vårt innehåll.

2. Det är viktigt därför att Gävle växer och därför att Stadsbiblioteket, och närbiblioteken, är de enda offentliga rummen i staden där alla medborgare har rätt att ta plats oavsett kön, ålder, etnicitet, ekonomi eller religiösa och andra övertygelser.

3. Här gäller samma svar på din första fråga det vill säga att det är politiken som äger både frågan och beslutet och därmed även tidsplanen. Ja, jag hoppas också på ett superbibliotek! Men vi kan hitta på en hel del bra saker i väntan på det.

Mer läsning

Annons