Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker förvånade över handläggarens SD-sympatier

Flera av politikerna i socialnämnden blev förvånade när de i lördagstidningen fick läsa att deras alkoholhandläggare Torsten Ahlén är aktiv medlem i Sverige- demokraterna.
Uppfattningen verkar dock vara att Ahlén är professionell nog att kunna hålla isär rollerna när han handlägger ansökningar från krogägare med invandrarbakgrund.

Annons

Efter Arbetarbladets avslöjande av att Gävle kommuns alkoholhandläggare Torsten Ahlén är aktiv i invandrarfientliga Sverigedemokraterna har det rasat en livlig debatt på wwww.arbetarbladet.se.

Lämpligheten ifrågasätts

 

I flera kommentarer ifrågasätts det om Gävle kommun kan behålla en alkoholhandläggare med sådana personliga värderingar som Ahlén gett uttryck för.

Detta med tanke på att han i sin yrkesroll ofta möter företagare med invandrarbakgrund.

”Ni borde ge Torsten andra arbetsuppgifter där han kan behandla olika kulturer bäst han vill. Exempelvis i labbet på reningsverket”, uppmanas socialnämnden i ett inlägg.

Ett demokratiskt samhälle

 

I andra kommentarer hyllas Torsten Ahlén för att han vågar ”kliva ut ur garderoben” och stå upp för sina politiska åsikter.

För socialnämndens ordförande Maritha Johansson, v, kom det som en nyhet att alkoholhandläggaren är aktiv medlem i SD.

– Men vi lever i ett demokratiskt samhälle och han har naturligtvis rätt att ha vilka åsikter han vill oavsett vad jag tycker om Sverigedemokraterna.

Maritha Johansson anser inte att det finns något som tyder på att Ahlén har låtit sig påverkas av sina personliga värderingar när han handlagt tillståndsärenden för restaurangföretagare med invandrarbakgrund.

– Jag utgår från att han sköter sitt tjänstemannauppdrag och ger oss korrekta underlag.

Inte heller vice ordföranden Elin Lundgren, s, kände tidigare till alkoholhandläggarens SD-sympatier.

– Spontant funderade jag hur det går ihop med att en stor andel av restaurangägarna har invandrarbakgrund. Men sedan har jag tänkt till lite mer och jag tror nog att han kan hålla isär yrkesroll och privata åsikter. Jag upplever Torsten som en kompetent yrkesperson.

Maud Lundh, m, är en av de ledamöter i socialnämnden som redan tidigare hade klart för sig var alkoholhandläggaren står privat.

– Jag har känt till att han haft sådana sympatier och hört honom vräka ur sig en del saker.

Men inte heller Maud Lundh anser att Ahléns personliga värderingar påverkar beslutsunderlagen som nämnden serveras.

– Han är ett proffs, säger hon.

Mer läsning

Annons