Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker står snällt i kö

Landstingsråden och oppositionsråden räknas som administrativ vårdpersonal och har inte fått gå före i vaccinationskön.

– Varken politiker eller tjänstemän har fått gå före allmänheten. Administrativ personal inom hälso- och sjukvården har vi börjat vaccinera den här veckan, parallellt med att vi har börjat vaccinera skolbarn, säger Johan Adolfsson, landstingets presstjänst.

Annons

– Vi har i första hand prioriterat kroniskt sjuka och barn, sedan personal som jobbar nära patienterna och därefter administrativ personal inom sjukvården, där kan även politiker inkluderas. Det handlar om att hälso- och sjukvården måste fungera vid händelse av en pandemi, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Smittskyddsläkaren har tagit fram en prioriteringslista tillsammans med Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsens rekommendationer. Till riskgruppen räknas kroniskt sjuka och gravida.

Till hälso- och sjukvårdspersonal räknas i första hand personal som jobbar nära patienterna. SOS Alarms personal, Apoteksanställda och räddningstjänsten räknas också som hälso- och sjukvårdspersonal. Därefter prioriteras administrativ personal som till exempel ledningskontoret, informatörer, projektledare, direktörer och alla landstingsråden samt oppositionsråden.

– Att toppolitikerna räknas med är inte konstigt, för i händelse av en pandemi när krisledningen aktiveras, vilket kan ske inom kort, då måste politikerna vara vaccinerade. Krisledningsnämnden är landstingsstyrelsen och de fattar beslut om hur vi prioriterar om resurserna. Vanliga ledamöter i nämnder räknas däremot till allmänheten. Det gäller även kommunpolitiker, för de har inte den krisledning som politikerna inom landstinget har, säger Johan Adolfsson.

Mer läsning

Annons