Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna backade om vissa höjningar

Landstingsstyrelsen beslutade i går att dra tillbaka en del av de föreslagna avgiftshöjningarna.
Det blir ingen avgift för att bo på patienthotell och förslaget om att ta betalt för ambulanstransporter ska utredas vidare.

Annons

Men det är inte i första hand kritiken från patientföreningarna som fick landstingspolitikerna att i går säga nej till avgifterna. I stället handlar det om att partierna i majoritetskoalitionen – s, v och mp – inte kan komma överens.

De föreslog därför att frågan om avgifter för att åka ambulans ska utredas vidare och förslaget om avgifter för patienter som bor på patienthotell ska dras tillbaka.

– Jag tycker det är bra om patienter kan bo på patienthotell och då kan det inte vara dyrare än att ligga på sjukhus, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp, s.

En patient på sjukhuset betalar 80 kronor per dygn. Patienthotellet föreslogs kosta 100 kronor per dygn och då ingår inte kostnaderna för vården.

– Vi tycker inte det är logiskt. I synnerhet som vårt patienthotell inte håller hotellstandard.

Politikerna sade dock ja till de flesta nya avgifterna. Bland annat den kritiserade avgiften på 1 500 kronor för utprovning av hörapparater, höjda avgifter för hjälpmedel och avgiften på 100 kronor för besök hos distriktssköterska.

Detsamma gäller slopandet av glutenbidraget.

Det slutliga beslutet tas av landstingsfullmäktige 10 juni. Förändringarna föreslås sedan börja gälla 1 juli.

Mer läsning

Annons