Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna kräver en handlingsplan

Först en handlingsplan på hur man tänker göra för att minska barngrupperna i skolan. Sedan får barn- och ungdomsnämnden tillgång till 11 miljoner.

– Det är egentligen för tidigt att svara på hur vi ska göra. Men en lösning är att använda skollokaler för att få större utrymmen och mindre barngrupper, säger ordförande Jens Leidermark (S).

Annons

Majoritetspartierna vill se resultat i önskan om mindre barngrupper på förskolorna. I fyra år har barn- och ungdomsnämnden försökt minska antalet barn i förskolegrupperna utan att lyckats. Inför nästa års budget vill politikerna se en handlingsplan för hur man ska gå tillväga innan de 11 miljonerna skjuts till.

– Vill man ha åtkomst till resurserna måste det göras något. Målet är minskade barngrupper och nu vill vi se en handlingsplan för hur det ska gå till. Det är inte barnen som ska ta stöten, säger kommunalråd Carina Blank (S).

Ökad efterfrågan

Enligt Skolverket är det 17,7 barn per avdelning i Gävle kommuns förskolor. Det ligger över rikssnittet som är 16,9 barn per avdelning. Men det finns vissa förskolor som har 20–25 barn i varje grupp.

I statistiken över småbarnsavdelningar ser det ännu sämre ut för Gävles del. Hela 24 procent av avdelningarna med barn i åldrarna 0–3 år har 17 barn eller fler.

– De senaste siffrorna går åt fel håll. Självklart ska det tas upp direkt. Men det är för tidigt att svara på tills nästa möte, säger barn och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark (S).

Vad beror det på att barngrupperna ökar trots att kommunledningen i flera år påpekat detta?

– Det har varit ökad efterfrågan, på senare år har allt fler barn skrivits in och det har ökat barngrupperna. Men jag tror att det är olika ute på förskolorna, vissa har fått mindre barngrupper.

Störst barngrupper i landet

Hur ska ni lösa det här?

– Det är egentligen för tidigt att svara på. Vi måste titta över om vi har lokaler som räcker och har vi det inte så måste det lösas. Det kan till exempel vara aktuellt med en så kallad förskolebuss där man har ur- och skurverksamhet.

0–3-åringarnas grupper är bland de största i hela landet.

– Vi har jobbat mycket med att de ska få en lugnare miljö och inte möta för mycket olika personal under en dag.

Mer läsning

Annons