Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk oenighet om baden

/

Kultur- och fritid arbetar med förslaget att lägga ned badhusen i Valbo och Bomhus för att satsa på Fjärran Höjderbadet. Men i nuläget ser det inte ut att finnas politiskt stöd i frågan.
– Min uppfattning är att Valbobadet och Lillhagsbadet fyller sin funktion, säger Roger Persson (MP).

Annons

I går berättade vi att badchefen i Gävle vill föreslå politikerna att stänga de två mindre badhusen för att satsa på Fjärran Höjder.

Arbetarbladet har ringt runt till politiker i Gävles kommunstyrelse för att höra hur de ser på saken.

Marita Engström (V) försvarar Bomhusbadet men utesluter inte nedläggning.

– Det är tänkbart men vi får fundera på hur det kommer medborgarna bäst till del. Vi valde förra året att satsa på Lillhagsbadet och jag tycker att det är ett värde att ha det. Det är ganska väl använt, säger hon.

Arbetarbladet har inte lyckats nå Per Johansson (S) som befinner sig i Sydafrika. Men Carina Blank (S) sa i tisdags till Arbetarbladet att den planerade renoveringen av Lillhagsbadet ska bli av. Hon poängterade även att det inte avgör det framtida ödet för Fjärran.

– Det har vi inte diskuterat. Vi får väl tömma alla vägar innan vi börjar göra ultimatum, sa hon då.

Roger Persson från Miljöpartiet var i fjol med och beslutade att satsa på Lillhagsbadet.

– Jag har inte ändrat uppfattning. Allt blir inte bättre för att man har ett stort bad. Det är bra att ha bad i två stora kommundelar som Valbo och Bomhus, som folk har lätt att komma till och möjlighet att lära sig simma, säger han.

Den politiska majoriteten vill alltså behålla Lillhagsbadet. Men tre av sju partiföreträdare kan tänka sig att offra ett eller två badhus i Gävle för att satsa på Fjärran Höjder.

– Det är inte rimligt att ha tre inomhusbad i Gävle. Det är inte rimligt med de kostnaderna och därför är det bra att man tittar på det seriöst i en utredning, säger Inger Källgren Sawela (M), som vill att kommunen släpper in företag som medfinansiärer i Fjärran Höjder.

Hon får visst stöd av Per-Åke Fredriksson (FP) som kan tänka sig att lägga ned ett badhus.

– När ekonomin krymper känns det inte prioriterat att ha tre bad, vi måste i första hand se till socialtjänsten och barn och ungdom, säger han.

Roland Ericsson från Centerpartiet håller inte med badchefen:

– Jag är inte så säker på att vi ska satsa på Fjärran. I dessa bistra tider bör vi undersöka mer samordning mellan Sandviken och Gävle och då är det kanske ännu viktigare att ha kvar Lillhagsbadet och Valbo.

Arbetarbladet har även sökt Lennart Ahlenius (KD), utan framgång.

Mer läsning

Annons