Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk strid om bostäder vid Luftvärnsbacken

/
  • Plats för nybygge. Området Luftvärnsbacken i Olsbacka kan komma att bebyggas med 70 nya lägenheter. Men området är också värdefull parkmark som delvis ska bevaras.

Grönområdet Luftvärnsbacken vid Södertull kan komma att bebyggas. Men flera politiker var emot förslaget när det diskuterades i byggnads- och miljönämnden. Vid omröstningen sade åtta mot fem ja till att en detaljplan ska tas fram.

Annons

Arbetarbladet berättade i förra veckan att Riksbyggen är intresserat av att exploatera området Luftvärnsbacken, vid Kaserngatan väster om Södertull, med upp till 70 nya bostäder.

Skogsområdet används i dag av flera förskolor och är populärt att ströva i bland boende i närområdet.

När byggnads- och miljönämnden i veckan diskuterade om det ska göras en ny detaljplan för Luftvärnsbacken motsatte sig flera politiker förslaget. Debatten slutade med en omröstning där resultatet blev åtta mot fem för att en detaljplan ska tas fram. Flera av de som röstade nej reserverade sig mot beslutet.

"Detta är ett grönområde med naturmark och värdefull flora och Gävlediabas, vilket bör bevaras och ej detaljplaneras för bostäder", skriver Anna Wretblad (C) i sin reservation.

Även de ledamöter som röstade ja hävdar att de vägde in naturvärdena.

– Vi är inte alls säkra på att området tål sjuttio lägenheter. Det kan vara för mycket. Men det hörn där man tänker sig bebyggelsen är det som är minst värdefullt, säger nämndens ordförande Jörgen Edsvik (S).

Man konstaterade att området i översiktsplanen för Gävle stad är utpekat som lämpligt för bebyggelse av 25-70 nya bostäder. Där är också ett 30-tal andra grönområden i staden utpekade för bevarande.

Av miljöskäl är kommunen intresserad av att fler personer ska bo centralt. Därför vill man gärna att obebyggda tomter och grönområden som inte anses ha så höga värden ska bebyggas.

Eftersom ärendet med Luftvärnsbacken är så känsligt beslutade politikerna att detaljplanen ska gå tillbaka till nämnden i en extra kontrollstation innan den skickas ut på samråd för synpunkter.

Mer läsning

Annons