Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk strid om miljoner till Stortorget

Stortorgets utbyggnad kan bli en politisk stridsfråga. Att skjuta till 18,8 miljoner extra är inte självklart för alla ledamöter i kommunstyrelsen.


– Ökningen är alldeles för stor. Vi vet inte om vi går med på det här, säger oppositionsråd Inger Källgren Sawela (M).

Annons

Som Arbetarbladet berättat de senaste dagarna blir ombyggnaden av Stortorget och Nygatan, som ska inledas i månadsskiftet mars–april, dyrare än vad man först trodde. Projektet har sedan tidigare en budget på 55,6 miljoner kronor, men nu står det klart att den sammanlagda kostnaden blir 74,7 miljoner. Den största anledningen är att graniten ska köpas in från Norden och inte från Kina. Tekniska nämnden har begärt att kommunstyrelsen skjuter till 18,8 miljoner kronor över två år för att täcka investeringskostnaden.

Tjänstemännen föreslår nu att politikerna godkänner begäran.

– Jag vet inte om vi går med på det från vårt håll. Någon gång måste vi säga ifrån också, säger Inger Källgren Sawela (M).

Hon tycker att kostnadsökningen är för stor och att projektet inte är tillräckligt viktigt i jämförelse med till exempel skolan och äldreomsorgen. Om tekniska nämndens investeringsram utökas med 18,8 miljoner innebär det att den övriga investeringsnivån i kommunen måste minskas med motsvarande summa.

– Jag tycker att man i stället får sänka ambitionsnivån och gå ett steg tillbaka. Man kan till exempel tänka sig annan beläggning eller mindre sten, säger hon.

Kommunalråd Carina Blank (S) håller inte med.

– Det nya torget måste motsvara de förväntningar Gävleborna har. Det är en välbesökt plats som ska ha en kvalitet som staden kan stå för, säger hon.

Dessutom anser hon att projektet är så långt gånget att det inte går att skjuta på.

Även Carina Blank tycker dock att Stortorget inte kan prioriteras före andra investeringar. Skolan är det hon prioriterar högst just nu. En genomgång av investeringslistan ska göras, men vilka projekt man kan skjuta på kan hon inte svara på än.

– Jag reagerar självklart på den här typen av fördyringar. Tekniska nämnden får i uppdrag att jaga kostnader, säger hon.

Mer läsning

Annons