Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär olyckslördag i Hagsta

/

En bilolycka vid Hagsta trafikplats lockade storpublik på lördagen. Olyckan, som var på låtsas, arrangerades av Motorförarnas Helnykterhetsförbund i Gävle, MHF, för att visa allmänheten hur en räddningsinsats går till.

Annons

Ett hundratal åskådare var samlade vid Hagsta trafikplats på lördagseftermiddagen. Plötsligt hörs ljudet av ett rejält däckskrik, följt av krossat glas. En ung kvinna kravlar sig ur en tillknycklad bil medan en annan sitter kvar, fastklämd. Två förbipasserande personer ringer 112 och strax därefter kommer både ambulans och räddningstjänst till platsen.

– Vi vill visa allmänheten hur en räddningsinsats går till. Från telefonsamtalet som kommer in till SOS Alarm, tills det att ambulanspersonalen och räddningstjänsten har slutfört arbetet på olycksplatsen, säger Ove Sandert, ordförande i MHF, Gävle.

Den fingerade olyckan vid Hagsta trafikplats följdes av en fascinerad publik som även fick höra hur telefonsamtalet till SOS Alarm lät.

– När man har ringt 112 är det viktigt att förstå att hjälp är på väg, även om telefonsamtalet fortfarande pågår. Många blir stressade och tror att det inte händer något, säger Ove Sandert.

Olyckslördagen arrangerades för femte året i rad och är en del av kampanjen Trafiksäkerhet på väg som pågår i hela landet under två veckor.

Ellinor Abrahamsson är på plats med sönerna Thor och Gabriel.

– Jag är mest här för barnens skull, men blev väldigt berörd, de har iscensatt olyckan på ett verkligt sätt, säger hon.

– Det var nästan som på riktigt, men ändå inte läskigt, tillägger sonen Gabriel.

Emelie Lantz och Emelie Eriksson från räddningstjänsten, Bergby, deltar för första gången i olyckslördagen.

– Jag tycker att det är jättebra att allmänheten får se hur det går till vid en räddningsinsats och att man får hjälp snabbt, säger Emelie Lantz.

Mer läsning

Annons