Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posa vet hur man kör miljövänligt

/
  • MILJÖVÄNLIG KÖRNING. I går var det inte isracing på schemat för Posa Sereniusk utan ecodriving med Kjell Johansson, utbildad sparcoach och jobbar även vid ambulansen Gävleborg.

Världsmästaren i isracing Per-Olov ”Posa” Sereniusk är inte speciellt nervös när han sätter sig bakom ratten och ska testa om han kör sparsamt för miljön och plånboken.
– Det ska bli kul. Jag anser själv att jag kör ekonomiskt, säger han.

Annons

Klockan 9 på morgonen sitter han redo för en 25-minuters runda i staden. Sedan väntar teori om så kallad Ecodriving och sedan en sväng till i bilen för att se vad han lärt sig.

– Bilen som vi använder är utrustad med särskild mätare för förbrukning, hastighet och körtid, säger Kent Jonelind, projektledare för X-MaTs vid Landstinget Gävleborg.

I dag ingår det obligatoriska moment om sparsamt körsätt när man tar körkort.

Men hos de flesta bilförare på vägarna saknas kunskapen om hur körstilen är kopplad till miljö- och klimatfrågor.

– Resultatet av utbildningen brukar oftast bli att man minskar sina utsläpp och kostnader med 15–20 procent. Posa är van att köra och medveten, jag tror han lyckas minska med 5 procent under andra körningen.

Posa hade rätt känsla för ekonomisk körning, han var så pass bra första gången och det fanns inget att klaga på.

– Jag får ofta klagomål för att jag privat kör för sakta. Jag har metanoldrivna fordon och tänker på miljön, säger Posa.

Även Magnus Dandanell, vd för Mackmyra Whisky, och kommunalrådet Roger Persson (MP) fick testa sina förmågor.

Magnus förbättrade sin körning med 20 procent andra gången medan Roger redan var en ”snålförare” i detta avseende och inte behövde förbättra resultatet.

Mer läsning

Annons