Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positivt möte för brottsoffren

/
  • Nöjd med mötet. Tore och Ulla Sundström var glada för att informationsmötet för de boende på Adjunkten ordnades. Men de känner sig inte kränkta och tänker inte begära skadestånd efter mordbranden på Svarte Jägaren.

Ett brottsoffer som har blivit kränkt har rätt till skadestånd. I Svarte Jägaren- målet finns det 82 potentiella brottsoffer, alla de pensionärer som bor i fastigheten där mordbranden ägde rum. I går fick de information om sina rättigheter.
– Det känns bra att det här mötet anordnas, säger Ulla Sundström.

Annons

Det var 10 april i år som ett brandattentat mot krogen Svarte Jägaren var några minuter från att bränna ned hela fastigheten där seniorboendet Adjunkten ligger. Flera personer, bland annat de två krogägarna, sitter häktade misstänkta för att ligga bakom den grova mordbranden.

Målet är unikt på det sättet att det finns ovanligt många målsägare, de 82 som bor i lägenheterna, som har en teoretisk möjlighet att begära skadestånd som gärningsmännen kan bli tvungna att betala ut om de blir dömda. I praktiken är det inte så många som har blivit kränkta av brandattentatet, men alla fick i går information om utredningen och vilka rättigheter de har.

– Det känns bra att det här mötet anordnas, men vi tycker inte att vi kan begära något skadestånd, säger Ulla Sundström som bor på fjärde våningen i Adjunkten tillsammans med maken Tore.

Var vaken

Hon berättar att hon var vaken under attentatsnatten och skulle gå på toaletten när hon genom fönstret såg blåljus och hörde sirener från polisen och räddningstjänsten nere på gatan.

– Därför var vi beredda och blev inte väckta när brandkåren kom och ringde på.

En ny modell

Det är annars den händelsen som advokat Carina Abrahamsson, som utsetts till målsägandebiträde för alla boende i Adjunkten, tänker sig var kränkande. Många låg och sov och blev rädda när brandmännen väckte dem.

– De som har blivit direkt berörda av branden har rätt till skadestånd. Men många har inställningen att de inte vill ligga någon till last så det gäller att förklara ordentligt hur det svenska brottsoffersystemet fungerar, säger hon.

Enligt polisen Lars-Åke Sund har samhället varit dåligt på att ta hand om brottsoffer. Han tror att gårdagens möte kan vara en modell som blir vanligare i framtiden.

– Det är väldigt viktigt att få brottsoffer att känna sig bekväma och vilja berätta vad de har blivit utsatta för. Speciellt för att klara rättsprocesser i framtiden, säger han.

Vid informationsmötet deltog även Gavlegårdarna. Många av de boende drog en lättnadens suck när hyresvärdens representant Roberth Krantz berättade att det inte blir någon ny restaurang efter Svarte Jägaren.

Mer läsning

Annons