Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

POSK vill inte ha partipolitik i kyrkan

/
  • Vill styra kyrkan. Stig Thuresson, Sten-Olov Lövgren och Roger Bergel, kandiderar för Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, i det kommande kyrkovalet. De tycker att partipolitik inte hör hemma i kyrkan, utan att den ska styras av engagerade medlemmar med insyn i verksamheten.

Partipolitik hör inte hemma i kyrkan. Det tycker Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, som har mobiliserat i Gävle inför kyrkovalet 20 september.

– Det ska vara vanligt folk som är engagerade som ska ha inflytande, säger Stig Thuresson som kandiderar i Bomhus församling.

Annons

POSK har funnits sedan 1987 och sitter sedan förra kyrkovalet med i kyrkoråden i Maria, Hille och Valbo församlingar. Den här gången kandiderar man till Bomhus, Maria och Heliga Trefaldighet och dessutom till Gävle kyrkliga samfällighet.

Pensionärerna Stig Thuresson och Sten-Olov Lövgren är två av sammanlagt sju personer på POSK:s nomineringsgruppslista till Bomhus församling. De jobbar båda ideellt som kyrkvärdar.

– Den viktigaste frågan är att få fler att delta i kyrkan. Det handlar både om gudstjänster och andra aktiviteter, säger Sten-Olov Lövgren.

– Många tror att gudstjänsten är viktigast, men kyrkan gör så mycket som inte syns och som folk knappt vet om. Det handlar till exempel om ungdomsverksamhet, förskola, fadderverksamhet och besök på fängelser. Det är viktigt att visa vad man får för pengarna man ger till kyrkan, fyller Stig Thuresson i.

Båda tycker att kyrkan inte ska vara en politisk plattform, och tror att de politiska partiernas deltagande är ett arv från tiden när kyrkan var en del av statens verksamhet.

– Det är inget fel att de ställer upp. Var och en som känner ett engagemang har rätt att göra det. Men kyrkan får inte bli en politisk plattform, utan ska vara för vanligt folk, säger Stig Thuresson.

Roger Bergel som är en av POSK:s fem kandidater på listan till Maria församling, betonar att POSK inte styrs av några politiska ideologier eller partipiskor. Varje person representerar sig själv och sina egna åsikter.

– Det är därför personvalet är så viktigt och att man röstar på en som är engagerad. Egentligen skulle alla kunna ställa upp en och en, men det går ju inte så länge vi har ett system med nomineringsgrupper, säger han.

Han tycker att kyrkovalet ska finnas kvar, men kanske inte i den form det har i dag. I Gävle röstar man exempelvis till fyra olika församlingar.

– Jag förstår absolut dem som inte går och röstar, för det är obegripligt vad alla instanser gör, säger Roger Bergel som ändå hoppas att valdeltagandet ska bli lite högre den här gången än för fyra år sedan, då knappt 13 procent av väljarna i Gävle kyrkliga samfällighet utnyttjade sin rösträtt.

Mer läsning

Annons