Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Präster vill släppa kyrkans vigselrätt

/
  • Vill ha registrering. Många biskopar och präster tycker att Svenska kyrkan och andra religiösa samfund bör bli av med sin vigselrätt. I stället bör staten införa en neutral registrering av äktenskap, lika för alla.
  • Det verkar inte som politikerna är inne på det här spåret

Flera kyrkoherdar i Gästrikland vill att kyrkan ska bli av med vigselrätten, liksom en majoritet av Sveriges biskopar.


– Ända sedan jag prästvigdes 1992 har jag tyckt att kyrkans vigselrätt är en rest från gamla tiders myndighetskyrka, säger Christina Danielsson, kyrkoherde i Tomas församling i Gävle.

Annons

Nio av landets 13 biskopar skrev i fredags ett debattinlägg i Dagens Nyheter där de menar att kyrkan och andra trossamfund bör bli av med vigselrätten. De vill i stället att den som vill gifta sig ska gå och skriva under ett papper hos den lokala skattemyndigheten. Sen kan den som vill ha en kyrklig eller en annan ceremoni.

”Brudparens stora dag blir både personligare och friare om juridiken redan är avklarad” skriver de.

Frågan har kommit upp i samband med att ändringar ska göras i äktenskapsbalken, efter att en utredning om samkönade äktenskap har gjorts.

Arbetarbladet har i helgen talat med sex kyrkoherdar i olika församlingar i Gästrikland. En av dem, Jan-Anders Jansson, Maria försmling, Gävle, vet inte hur han ställer sig i frågan. De övriga fem håller helt med de nio biskoparna om att staten bör införa en neutral registrering av äktenskap, som inte har med religion att göra.

– Jag tycker inte att kyrkan ska ha legala befogenheter. Sverige är ett mångkulturellt samhälle. Jag tycker att äktenskap ska konstitueras på samma sätt för alla. Jag har förvisso inget emot att förrätta vigslar, det här är mer av principiell natur, säger Stefan Nilsson, kyrkoherde i Ockelbo församling.

Resten av biskoparna, de som inte undertecknade inlägget på DN Debatt, anser att en vigselakt i kyrkan, eller hos något annat samfund, även i framtiden ska kunna vara den egentliga vigselakten.

Gärna även för samkönade par.

– Men det är olyckligt att frågan kommer upp i samband med det här med könsneutrala äktenskap. Då ser nog många det som ett sätt att smita undan. Men egentligen är det två helt olika frågor. Jag tycker att det vore en smidig och bra lösning om staten skötte det civilrättsliga. De som sen kommer till kyrkan för att få en välsignelse över sin relation är de som kommer för att de verkligen vill, säger Thomas Erixon, kyrkoherde i Heliga Trefaldighets kyrka.

Karl-Erik Tysk, kyrkoherde i Ovansjö/Järbo församlingar, håller med, men han är mycket tveksam till om en ändring kommer att göras inom överskådlig framtid.

– Det verkar inte som att politikerna är inne på det spåret, och det är ju ändå politikerna som bestämmer hur juridiken kring äktenskap ska se ut, säger han.

Mer läsning

Annons