Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pratande kamera skrämmer bort vandaler

/
  • MINDRE GLAS. Eleverna Kevin Kandler, Amanda Larsson och Henrik Snellman i årskurs sex vid Vikingaskolan tycker att det är bättre ordning efter att kamerorna på plats.
  • FÅNGAR FÖRSTÖRARE. Den här kameran med högtalarsystem kostar 3 000 kronor i månaden. Men gör att skadegörelsen minskar på skolgården under kvällar, nätter och helger.

Fyra skolor i Bomhus och en i Sätra har talande kameror på skolgårdarna. Plötsligt hörs en röst från kameran som uppmanar ungdomar att sluta med skadegörelsen.

Denna insats har gjort att förstörelsen minskat rejält.

– Tidigare städade jag bort glaskross på skolgården under morgnarna. Nu är det inte några problem, säger vaktmästare Christer Svensson vid Vikingaskolan i Bomhus.

Annons

Under slutet av vårterminen och under sommaren har man satt upp kameror på fem skolgårdar i Gävle. Detta för att minska skadegörelse som till exempel krossade glasrutor, eldning i sopkorgar och klotter på fasader. Men det är inte vilka kameror som helst. En väktare bevakar bildskärmarna.

– Kamerans teknik känner av om någon rör sig på platsen. Då kallas en väktare till en bildskärm och talar med personerna på plats via kameran som också har högtalare, säger Jens Gagge, biträdande säkerhetschef vid Gävle kommun.

Väktaren kan sedan tillkalla polis till platsen. Det bandade materialet raderas automatiskt - om inte väktaren gör en annan bedömning. Då kan inspelningen användas av rektorn, om det är någon elev på skolan som varit på plats under skadegörelsen.

En dialog förs med föräldrarna.

Kameran är i gång under kvällar och helger och i början av maj sattes den första kameran upp. De är flyttbara och kan alltså byta plats inom kommunen.

– Vi har sett goda resultat. Till exempel var det en ljummen måndag i juni som några minderåriga satt och drack pilsner på en skolgård och polisen blev ditkallad, säger Jens Gagge.

Även rektorerna på skolorna är positiva till det nya kamerasystemet. Lillhagsskolan i Bomhus har inte haft några problem efter att de talande kamerorna monterats upp.

– Det har lugnat ner sig avsevärt och ökar tryggheten för alla. Det går ju en massa pengar till förstörelsen, säger rektor Mikael Nilsson.

Han får medhåll av Marko Friman, rektor vid Vikingaskolan i Bomhus.

– Helt fantastiskt. Men det är ju tråkigt att man måste ha kameror på skolgården. Förra året prövade vi sätta upp vanliga kameror men det fungerade sämre, säger han.

Det är Gavlefastigheter som köpt in tjänsten och tillstånd har man sökt hos polismyndigheten och länsstyrelsen. Skadegörelsen på skolorna har kostat två miljoner kronor från 1 april till 31 augusti. Av dessa är 400 000 kronor nya glasrutor och det nya kamerasystemet.

– Det kostar ungefär 3 000 kronor i månaden att hyra in en kamera. Men en krossad ruta kostar 5 000 kronor, säger Cathrine Holgersson vd vid Gavlefastigheter.

Hittills finns det 50 rapporterade fall som upptäckts.

Mer läsning

Annons