Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för Solängsbladet

/
  • Nellie, Bella, Emma, Anita, Eric, Filip, Inez och Olle håller stolt upp sin skoltidning.

Barnens intresse att läsa minskar. Därför startade Solängsskolan en skoltidning. Arbetet uppskattades av både elever och lärare och sammanhållningen ökade.

Annons

Solängens mellanstadium har gjort en egen skoltidning som heter Solängsbladet. Eric, Olle, Anita, Inez, Filip, Emma, Nellie och Bella visar stolt upp sin skoltidning som de jobbat med på elevens val. Tidningen ska delas ut i mellanstadiet. Minst en tidning i varje klass, säger läraren Kerstin Kais.

När jag frågar vad som varit roligt med arbetet går munnarna i högsta hugg och alla har något att säga. Jag bläddrar igenom tidningens 16 sidor där det står om allt från Burger Kings nya restaurang till Zlatan som gjorde 2000 mål på en sekund!

Tidningen är välgjord. Läraren Ica har gått två dagars utbildning för att lära sig redigera tidningen.

Alla elever samlades i ett klassrum när det var dags att skapa. De fick berätta vad som brukar stå i en tidning och vad de vill ha med i sin tidning. Innehållet skulle först och främst vara positivt. När alla barnens idéer var samlade blev de indelade i grupper.

Eric och hans grupp fick i uppgift att intervjua några av sina klasskompisar. Eric tyckte det var svårt att komma på frågor plus att det var pirrigt i magen. ­Olle, Anita och Inez fick jobba med nyheterna i Solängsbladet. Vissa nyheter är hur kreativa och fantasifulla som helst och vissa är mer realistiska. Anita berättade att när hon skrev om nyheterna behövde hon vara ganska känslokall.

I tidnigen hittar man också annonser av olika slag, de flesta handlar om djur. Favoritannonsen är en säng som kostar flera miljoner kronor, endast för att idolen Justin Bieber har sovit i den.

LÄS MER : Texten finns i Mitt Gävle - här kan du läsa hela tidningen.

Inez som är 10 år och dansar tycker det roligaste var att skriva i tidningen, Filip, 9 år, tycker att hitta bilder var roligast.

När jag frågar eleverna vad de tror behövs för att bli journalist börjar alla fundera. Man ska vara positiv och kreativ, säger Emma, Anita instämmer och lägger till att det är viktigt att inte vara så känslomässig.

Nellie tycker det svåraste med att göra tidningen var att koncentrera sig och samarbeta. Fast det var tufft och intensivt så var alla glada och nöjda efteråt.

Kerstin, Åsa och Ica är tre av lärarna som varit ansvariga för arbetet. Kerstin har ett stort leende på läpparna och hon är oerhört stolt över barnens arbete. Hon berättar att de ville få med de kunskapskrav som står i läroplanen på ett roligt sätt. Lärarna ville att barnen skulle få upp ett öga för tidningar och böcker eftersom mycket tid i dag spenderas på familjens iPad och dator. Kerstin hoppas kunna återkomma med projektet nästa hösttermin.

Nu när arbetet blivit klart har många elever inte bara lärt sig att skriva en tidning utan också hitta nya kamrater i de olika klasserna.

Mer läsning

Annons