Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för tonårsbekymmer i förorten

Tonårstjejer som hänger vid kisoken och snackar om killar i en trist förort.
– Det är en slags ungdomstragedi om tre tjejer som fastnat och inte kan bryta sig loss, säger Frida Pettersson, teaterelev på Vasaskolan i Gävle.

Annons

På tisdag 27 maj kan vem som helst gå och se premiären av Vasaskolans pjäs Hänga Ut.

Det är lätt att känna igen sig. Tre tonårstjejer i en förort. Ingenting finns att göra förutom att hänga vid kiosken. Samtalsämnena är naturligtvis killar och problem. Inte helt överraskande bråkar de om samma kille. Dialogen är vass och stämningen uppiskad.

– Tjejerna är lite olika, två är coola och den tredje är mer osäker. Trots att de är bästa kompisar är de ändå elaka mot varandra, förklarar Amanda Jansson, som spelar en av de coola tjejerna.

– Vi hoppas att man ska kunna känna igen sig lite i någon av karaktärerna, inflikar Sara Wahlund, som spelar den osäkra tjejen.

Tjejerna enas om att pjäsens budskap är att man ska våga chansa och göra det man tror på.

Sedan vårterminens start har eleverna övat inför Hänga Ut, och just nu repar de för fullt inför tisdagens premiär. Två gånger per år har Vasaskolans teaterelever uppsättningar. Val av pjäs står eleverna själva för. Den ursprungliga författaren till pjäsen Hänga Ut är Sara Kardefors, som bland annat skrivit ”Sandor slash Ida”.

Teaterlärararna har dock bearbetat pjäsen och gjort om här och där.

Hänga Ut kommer att visas fyra kvällar i rad, 27–30 maj, klockan 19 på Teater Norra. Vem som helst får komma och det kostar 30 kronor.

Mer läsning

Annons