Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Prio ett är att hjälpa människor"

/

Tony Holmberg, stationschef på Gävle och Hudiksvalls Kustbevakning, befinner sig också nere i Italien för att arbeta med flyktingmottagandet.
– Operationen kommer att fortsätta i höst, berättar han.

Annons

Anna-Lena Halvarsson är inte den enda Gävlebon som åkt ned för att hjälpa de båtflyktingar som kommer till Italien. Tony Holmberg befinner sig i Rom och har precis avslutat de senaste veckornas tjänstgöring. Han berättar att söktrycket på att få åka ner och delta i operationen har varit enormt.

– Man känner att det finns en möjlighet att hjälpa till och då vill man ta den, säger han.

Trycket på den Italienska kusten har under de senaste veckorna också varit ovanligt högt.

– På grund av att vädret varit så bra har många flyktingar tagit chansen och åkt nu. Båtarna är ofta inte sjödugliga i sämre förhållanden.

Tony är så kallad "National officer" för Sverige och har arbetat på en sambandscentral i Rom. Enkelt beskrivet hjälper han till att lokalisera flyktingbåtarna efter att de sänt ut nödsignaler.

Han har svårt att se någon kortsiktig lösning på problemen men vet vilka lärdomar han tar med sig hem till Gävle.

– Vi måste samarbeta. Det är ett såpass stort bekymmer, både för flyktingarna och Italien var gräns blir överbelastad. Problembilden är komplicerad och det finns inga enkla genvägar men EU måste på sikt hantera problemen. Tittar man på situationen i de länder där flyktingarna kommer från ser det inte ut att ljusna – men just nu är prio ett att hjälpa de människor som kommer.

LÄS OCKSÅ:

Anna-Lena från Gävle räddar liv på Medelhavet

Mer läsning

Annons