Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO vill byta försäkringsbolag

/
  • besvikna medlemmar. Det är ungefär 6 000 pensionärer i Gävleborg som drabbas när Folksam sänker ersättningen vid dödsfall.  ”Mest drabbar det här de äldsta kvinnorna. Kvinnor lever längre och flera har små marginaler att leva på”, säger Axel Andersson, ordförande i PRO Gävleborg.

Ungefär 6 000 pensionärer i Gävleborg drabbas när Folksam halverar ersättningen för den så kallade begravningsförsäkringen.

– Mina kamrater i Gästrikland och Hälsingland har ett härligt temperament. Det kommer nog att bli en del protester, säger Axel Andersson, ordförande i PRO Gävleborg.

Nu ska PRO få till ett samarbete med ett annat försäkringsbolag.

Annons

Det är upprörda känslor i pensionärsföreningen PRO efter Folksams beslut att halvera ersättningen när det gäller den så kallade begravningsförsäkringen.

Bolaget sänker ersättningen med en fjärdedel för de som är under 70 år och med hälften för dem som är äldre. Det betyder till exempel att en pensionär som är över 70 år och har 21 200 kronor i ersättning får nöja sig med under 12 000 kronor år 2011.

– Mest drabbar det här de äldsta kvinnorna. Kvinnor lever längre och flera har små marginaler att leva på, säger Axel Andersson.

Planerar demonstrationer

Nu pågår förhandlingar i PRO:s styrelse i Stockholm om hur fortsättningen ska se ut. Man ska se över flera olika möjligheter och utgången blir antagligen att medlemmarna i PRO byter försäkringsbolag.

– Det är Folksam som lämnat oss, säger Axel Andersson.

Då kan det även bli tal om att pensionärerna också byter försäkringsbolag när det gäller andra försäkringar – som hemförsäkring och bilförsäkring.

Har ni informerat era medlemmar tidigare om vad som gäller?

– Ja, vi har tydligt informerat om försäkringsvillkoren. Vi har varit som en mellanhand när försäkringen tecknats mellan en pensionär och Folksam.

Att medlemmarna är besvikna över beslutet råder det ingen tvekan om. Nu planeras demonstrationer mot den försämrade begravningsförsäkringen. Men det är upp till varje lokal förening hur det ska skötas.

– Det här beslutet kommer nog att blåsa liv i de gamla gossarna och gummorna, säger Axel Andersson.

SKTF har lämnat Folksam

Sveriges Kommunaltjänstemannaförbund, SKTF, som har pensionärsavdelning i Gävle, lämnade Folksam för flera år sedan på grund av att de skulle höja premien. De bytte då till bolaget Förenade Liv, där de har en liknande begravningsförsäkring.

– Det var ju verkligen tur att vi lämnade, säger Barbro Fält Andersson, ordförande i Gävle.

Mer läsning

Annons