Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problem att få fram elbilar

/
  • Stopp för projekt. Tanken var att  20 familjer i Gävle och Sandviken skulle bli testpiloter i lika många nya elbilar. Men nu kan företaget som skulle leverera bilarna inte få fram dem så snabbt som det var tänkt. Här ska Arbetarbladets Sofia Ax ta sig en tur med instruktören Lasse Wahlund, fordonsansvarig på Gävle Energi.

Elbilsprojektet i Gävle och Sandviken har stött på problem.
Företaget som tillverkar bilarna kan inte leverera så snabbt som det var tänkt.
– Just nu pågår det ingen produktion, säger projektledaren Lars-Åke Skjöld.

Annons

Tanken är fortfarande att 20 familjer i området ska bli testpiloter, tio i år och tio nästa år. Projektet drivs av Gävle Energi, Sandviken Energi, Samkraft Vind, Gävle kommun, Midroc och Teknikparken i Gävle. Intresset bland befolkningen för att delta har varit stort.

– Omkring 500 familjer har anmält sig, säger Lars-Åke Skjöld.

I dagarna får de ett formulär hem i brevlådan som är framställt av projektet i samarbete med Högskolan i Gävle.

Svaren ligger sedan till grund för det fortsatta urvalet.

– Det blir sannolikt någon form av lottning, säger Lars-Åke Skjöld.

Startskottet för användningen av bilarna ska sedan gå första veckan i juni. Men till att börja med blir det bara fem familjer som kommer i fråga.

– Just nu är det slut på bilar. Företaget i Norge är försatt under rekonstruktion och några andra elbilar finns inte att köpa på marknaden, säger Lars-Åke Skjöld.

Han väljer ändå att se positivt på läget.

– Vi har ändå lyckats få hit fem bilar, det är bra med tanke på svårigheterna. Vi ligger först bland de projekt som bedrivs nu och I takt med att vi får fler bilar går vi vidare.

Arbetet med att ordna laddningsstolpar pågår.

– Vi bygger dem under de sista veckorna i april när tjälen gått ur marken. De kommer att finnas på Ica Maxi i Gävle och Sandviken, på köpcentrum i Valbo, och i Teknikparken i Gävle. Troligen blir det också en station vid Slottstorget, säger Lars-Åke Skjöld.

Mer läsning

Annons