Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot avvisning av blivande föräldrar

/
  • PROTEST. Ett trettiotal personer deltog i Asylkommitténs fackeltåg mot att Salam och Sabina ska avvisas från Sverige.
  • DEKLAMERADE. Jan Sjölund, författare och lärare på högskolan, skrev en debattartikel om att Salam och Sabina borde få stanna i Sverige, åtminstone för deras ännu ofödda barns skull. Han deltog i demonstrationen och läste högt ur sin text.
  • VÄNTANS TID. Salam Mohamed Ali och Sabina Quliyiva väntar sitt första barn i februari, men redan på fredag ska Salam avvisas till Iran där ett långt fängelsestraff väntar. När barnet är fött måste Sabine åka till Azerbajdzjan.

De är kära och väntar barn i februari. Ändå ska båda avvisas, Salam till Iran och Sabina till Azerbajdzjan.

På onsdagen ordnade Asylkommittén ett fackeltåg i Gävle för att protestera mot Migrationsverkets beslut.

Annons

Salam Mohamed Ali och Sabina Quliyiva har båda kommit till Sverige som flyktingar. I det nya landet har de träffats och blivit kära. Sabina är gravid och inom några veckor ska hon föda en son som paret har bestämt ska heta Sebastian.

Men Salam kan troligtvis inte vara med vid förlossningen och kan få vänta flera år innan han får träffa sin son. Han sitter nämligen på Migrationsverkets förvar i Gävle och ska på fredag avvisas till Iran. Där väntar ett åttaårigt fängelsestraff och 200 piskrapp. Han har försökt visa papper på fängelsedomen, men den svenska myndigheten godkänner inte dokumenten.

För Sabina väntar, så fort hon har fött barnet, en avvisning till Azerbajdzjan. Hennes familj är djupt religiös och har förskjutit henne, så hon vet inte vilken framtid som väntar henne och det nyfödda barnet.

Asylkommittén i Gävleborg anordnade på onsdagskvällen en demonstration med fackeltåg för att protestera mot avvisningarna av Salam och Sabine. Ett trettiotal personer deltog i marschen från Södermalmstorg till Stortorget.

– Vi vill få uppmärksamhet och förhoppningsvis skapa opinion. Vissa andra omänskliga beslut har ändrats på det sättet, säger Ingrid Thyr, sekreterare i Asylkommittén.

Budskapet var att barnets bästa borde utgöra ett ”synnerligen ömmande skäl” för att inte avvisa och splittra den lilla familjen. ”Låt FN.s barnkonvention bli svensk lag”, stod det på ett av plakaten.

– Jag hoppas att de överklaganden som har gjorts kan få effekt och att Salam får stanna, men det är en väldigt liten chans enligt hans advokat. Men man kan hoppas att han åtminstone kan stanna tills barnet är fött, sade Maud Lindgren, ordförande i Asylkommittén, i sitt avslutande tal på Stortorget.

Mer läsning

Annons