Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protestlista mot neddragningar

2 987 personer har skrivit under fackförbundet Kommunals protestlista mot neddragningar inom omvårdnadsnämnden.

– Protesterna ska tas på största allvar, lovade Lena Lundgren (S).

Annons

Listan med de 2 987 namnunderskrifterna som lämnades in till kommunfullmäktiges ordförande på måndagen blev en brandfackla i budgetdebatten. Flera politiker tog i sina anföranden upp att de inte vill se några personalneddragningar och att det inte har varit aktuellt under det senaste året då nämnden dragits med stora underskott.

– Minska gärna ned på chefer och administration, men inte på personalen närmast våra äldre, sade Inger Källgren Sawela (M).

Både oppositionens och majoritetens budgetförslag innebär att omvårdnadsnämndens budget på drygt 1,1 miljarder kronor tillförs 61 miljoner 2012 jämfört med föregående år. Pengarna ska bland annat användas till de årliga löneökningarna. Nämndens ordförande Lena Lundgren (S) slog fast att hon har svårt att förstå hur kan ses som en besparing ute i verksamheterna.

– Men protesterna ska tas på största allvar. Om cheferna skär ned på personal istället för att se över kringkostnader, ja då får de räkna om, sade hon.

Elsa-Brita Mosell, verksamhetsansvarig på Forellplans äldreboende i Sätra, har dock när Arbetarbladet frågar svårt att se vad Lundgren menar med kringkostnader.

– Menar hon mat, hygienartiklar och förrådsartiklar så finns det inte en chans att vi kan skära mer. Om det är overheadkostnader så ligger det högre upp och det vet jag inte så mycket om, säger hon.

Men hon tycker att omvårdnadsnämnden inte har förstått att personalneddragningen beror på att folk måste omfördelas, inte att någon ska sägas upp.

– Vi måste flytta runt folk i stället för att ta in vikarier där det fattas folk. Men det innebär också att personaltätheten blir lägre, säger hon.

Omvårdnad Gävle har i dag 2 052 tillsvidareanställda personer.

Nils Holmqvist

Mer läsning

Annons