Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provocerad åldring fick mildare dom

Ett ungdomsgäng hade länge hånat och provocerat en 76-årig Gävlebo.

Därför dömer Gävle tingsrätt 76-åringen mildare sedan han tappat behärskningen och misshandlat en 14-åring.

Annons

76-åringen mötte en dag två av ungdomarna på gatan. Ännu en gång började en av dem att skrika glåpord åt honom. När 76-åringen gick över gatan mot dem sprang han därifrån och bara 14-åringen blev kvar.

Hånflin ledde till sparkar

När 76-åringen möttes av ett hånflin från denne slog han honom i ansiktet så att han föll baklänges, och sparkade sedan honom flera gånger.

Polisutredningen har visat att ungdomarnas trakasserier varit mycket påfrestande för 76-åringen. Därför anser tingsrätten att det räcker med en villkorlig dom och dagsböter för en misshandel som annars skulle ha bedömts allvarligare.

Betala skadestånd

76-åringen måste dock betala ett normalt skadestånd på 5 500 kronor till 14-åringen. Att denne deltagit i trakasserierna och hånflinat gör inte att han förlorar sin rätt till kränkningsersättning, anser rätten. Misshandeln bestod av flera slag och sparkar, och innebar ett omfattande våld mot en svagare person.

14-åringen var uppsvälld i ansiktet och hade ont i käken en vecka. Han tyckte att det var obehagligt att vara ute på kvällarna efteråt.

Mer läsning

Annons