Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiken svek Bangen

/

Helgens Bangen blev en besvikelse – åtminstone publikmässigt. Bara hälften så många som förra året kom till festivalen och nu är framtiden osäker.

Annons

– Vi har inte råd att köra en repris nästa år, konstaterar Hans-Peter Eriksson, vd för hårt pressade Högbo Bruk AB.

Trots välkända artister var det glest i publikraderna på Bangen i helgen. Uppskattningsvis lockade festivalen lite över 2 000 personer, en halvering jämfört med förra året och långt under vad arrangörerna siktat på. Hans-Peter Eriksson nämner det varma vädret i kombination med lågkonjunkturen som möjlig förklaring.

– Jag tror att det fanns ett uppdämt sug efter solen. När den äntligen kom valde man kanske att tända i grillen eller att lägga sig på stranden i stället, förklarar han.

För Högbo Bruk AB, som gick med förlust förra året, var publikfloppen en riktig missräkning.

– Det kom ju väldigt, väldigt olägligt men tanke på ekonomin. Vi har inte råd med sådana bakslag, säger Hans-Peter Eriksson.

Redan nu står det klart att Bangen går med förlust, hur mycket blir klart senare i höst när alla fakturor har kommit in. Hans-Peter Eriksson konstaterar att arrangemanget absolut inte kommer att fortsätta i sin nuvarande form på Högbo Bruk. Bolaget har inte råd att riskera ytterligare en förlust nästa år. Kanske bantas festivalen, kanske blir det ett annat val av genre på artisterna.

Artistansvarige Åke Björänge menar att bollen nu ligger hos Högbo Bruks styrelse.

– Vill de inte ha oss poppar vi väl upp någon annanstans.

Det har kommit kritik mot att Bangen gått från att vara en ren jazzfestival till att ge de "populära" inslagen för stor plats. Det skulle få ursprungspubliken att svika.

– Det finns viss fara i att bjuda på musik som inte jazzpubliken gillar. Man kan locka några nya besökare men förlorar lika många eller flera, säger Åke Björänge som inte sticker under stol med att han vill gå tillbaka till rötterna.

– Jag tror att det i dagsläget är bättre att nischa sig.

Årets besöksiffra är en av de sämsta i Bangens historia.

– Det är en väldig besvikelse. Arrangemanget har annars varit väldigt bra och det tror jag att artisterna tycker också.

Mer läsning

Annons