Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiksuccé för Marinfestivalen

/
  • VÄLBESÖKT FESTIVAL. Konceptet båtar, underhållning, utställare och restaurangtält verkar fungera på såväl Gävlebor som mer långväga resenärer. ”Vi har haft besökare från Dalarna, Hälsingland och Uppland och naturligtvis många Gävlebor. Det är precis där vi har marknadsfört oss så det har fallit väldigt bra ut”, säger Gävle kommuns informationschef Anna Östman.  Foto: Britt Mattsson

Gävle Marinfestival blev en publiksuccé. Redan vid lunchtid på lördagen hade arrangörerna nått sitt mål, 30 000 besökare.

– Det känns fantastiskt, säger Anna Östman, informationschef på Gävle kommun.

Annons

Under fredagen, den första festivaldagen, strömmade 23 797 besökare till festivalområdet på Alderholmen i Gävle.

Under lördagen hade man fram strax före klockan 18 räknat in ytterligare 14 400 besökare. För arrangören Gävle kommun är det högt över förväntningarna.

– Det har varit en väldig blandning av barnfamiljer, pensionärer och ungdomar. Vi har haft besökare från Dalarna, Hälsingland och Uppland och naturligtvis många Gävlebor och det är precis där vi har marknadsfört oss, så det har fallit väldigt väl ut, säger en hes Anna Östman.

Även målet för försäljningen av segelturer ser ut att kunna nås. På lördagsmorgonen hade 70 procent av alla biljetter sålts och turerna till lördag eftermiddag var slutsålda. För att klara 75 procents beläggning, som var målet, behöver man sälja ytterligare 85 biljetter till söndagens turer.

Lördagen bjöd på omväxlande väder. Sjövärnskårens seglande ungdomar hade gärna haft lite mer vind i seglen mitt på dagen, medan ägaren till den luftballong som skulle erbjuda festival-besökare en vy över området från 40 meters höjd tyckte att det blåste för mycket för att kunna skicka upp ballongen.

– Det har blåst för mycket. Den kommer inte att gå upp i dag (läs i går), tyvärr. Det är väldigt väderkänsliga förhållanden när det gäller luftballonger, säger Anna Östman.

En som inte hade några synpunkter på vädret var krögaren Peter Hedlund som ansvarar för restaurangtältet.

Efter den inledande missen med utebliven strömförsörjning till varmluftsugnarna, vilket gjorde att restaurangtältet inte kunde öppna förrän efter lunchrusningen på fredagen, verkade allt flyta på till belåtenhet.

– Vi har haft riktigt bra med folk i dag på dagen och i går kväll, sa Peter Hedlund på lördagseftermiddagen.

Mer läsning

Annons