Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radhusbygget vid äppelträdet skjuts på framtiden efter ny överklagan

/

Naturskyddsföreningen överklagar domen som gav grönt ljus för sju radhus i Sofiaparken där det riksbekanta äppelträdet ligger.
Detta rapporterar GD.

Annons

LÄS MER: Kända äppelträdet får huggas ner – radhusbygget får klartecken

Det var i mitten på november som mark- och miljödomstolen meddelade sin dom som gav klartecken till det planerade radhusbygget i Sofiaparken. Därmed stod det klart att det omtalade äppelträdet får huggas ner.

För att få plats med byggnaderna är det nödvändigt att det stora och flera hundra år gamla äppelträdet måste bort från parken.

Men nu har alltså Naturskyddsföreningen överklagat domen – ännu en gång, något som GD var först med att berätta. Därmed dröjer det ytterligare innan byggherren får rätt att börja bygga.

LÄS OCKSÅ: Domstol synade Gävles mest kända träd

Enligt Per-Olof Erickson, som företräder föreningen i frågan, ska överklagandet skickas in till mark- och miljödomstolen under onsdagen.

Mark- och miljödomstolen måste ge prövningstillstånd för att överklagandet ska tas upp och det kan dröja ett par månader innan ett sådant besked ges. Bygget får inte starta innan dess.

Per-Olof Erickson är en av de som kämpat för äppelträdet. "Se till att byggherren får en ersättningstomt där han kan bygga i stället", sa han till Arbetarbladet när domen kom.

LÄS MER: Se hur äppelkrigarna i Sofiaparken bor

Mer läsning

Annons