Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rädsla för uteslutningar i Vänsterpartiet

/
  • Xamuel Gonzales från Hofors är ersättare i Vänsterpartiets partistyrelse.
  • Vänsterpartiet tar avstånd från Revolution.

Tidningsföreningen Revolution ska klassas som ett konkurrerande parti.
Det beslutade Vänsterpartiets partistyrelse under söndagen.
– Man får välja – men vi hoppas såklart att man väljer att stanna i Vänsterpartiet, säger Xamuel Gonzales, ordförande i Vänsterpartiet Gävleborgs regionstyrelse och ersättare i partistyrelsen.

Annons

Vänsterpartiets partistyrelse bestämde under söndagen att tidningsföreningen Revolution, som tidigare hette Avanti, ska ses som ett konkurrerande parti. Beslutet har rört upp känslor inom partiet – eftersom Revolution själva säger att de inte ser sig som ett parti – utan tvärt om en tidning som arbetar för att öka stödet för Vänsterpartiet. Men Vänsterpartiets partistyrelse hävdar något annat.

I en text på partiets hemsida förklarar de varför beslutet tagits. Tidningsorganisationen revolution ska utgöra en svensk gren till IMT, International marxist tendency – som är en international med ett eget politiskt projekt och som har formulerat ett eget idéprogram.

Revolution är inte registrerat som ett eget parti och ställer inte heller upp i val. Men enligt partiets styrelse ska inte det vara den avgörande frågan.

Nu höjs röster som hävdar att det snarare handlar om att partiet vill göra sig av med personer med obekväma åsikter. Högljuddast är troligtvis Peter Möller, en av partistyrelsens medlemmar som också är engagerad i just Revolution.

Enligt honom handlar det om ett försök från partiledningens sida att utesluta honom. Orsaken ska vara att han är för mycket vänster och därför har han startat ett upprop mot beslutet.

Förutom distriktsordförande i Vänsterpartiet Gävleborg – och vice ordförande i Hofors kommunstyrelse – är Xamuel Gonzales (V) från Hofors även ersättare i partistyrelsen. Han var med när beslutet fattades och säger att det inte är aktuellt med några uteslutningar från partiet.

– Det som kommer att hända är att man får välja om man ska vara med i Vänsterpartiet eller i Revolution. Men vi hoppas såklart att man väljer att stanna i Vänsterpartiet. Vi behöver fler medlemmar, inte färre, säger han.

Men hur kan något som nekar till att vara ett parti ändå komma att klassas som ett konkurrerande parti?

– Fast det är en del av en international – ett världsparti. Man kan fråga sig vilket syftet är att vara med i ett parti om man inte delar dess visioner? Säger han.

Övriga frågor om beslutet hänvisar han till partisekreteraren Aron Etzler.

Seppo Laine är ordförande i Vänsterpartiet i Gävles lokala styrelse. Han berättar att information om varför beslutet fattats gått ut till föreningens medlemmar i distriktet. Inom några dagar ska alla vara informerade. Hur medlemmar på lokal nivå kommer att ta beskedet kan han inte säga.

– Men det är mycket möjligt att det får svallvågor, säger han.

Personligen känner han sig lite kluven till beslutet med tanke på att organisationen Revolution ändå är så pass liten.

– Man skulle egentligen kunna låta en sådan här organisation leva kvar utan att bry sig om den.

Mer läsning

Annons