Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånen präglade debatten

/
  • Ber till högre makter? Gävles nya fullmäktige ser upp i samband med det allra första sammanträdet. Här syns bland annat kända ansikten som Birgittha Bjerkén (M), Kenth Lövgren (FP) och Lili André (KD) som nyinvalda Inger Schörling (MP) och Louise Erixon (SD).

Gävles nya kommunfullmäktige sammanträdde i går för första gången, och tog då årets tyngsta beslut, budgeten.

Debatten präglades till viss del av den senaste tidens våg av personrån i Gävle.

Annons

Den rödgröna majoritetens beslut innebär att kommunalskatten förblir oförändrad (21,55 kronor) nästa år och att i grova drag tre fjärdedelar av Gävlebornas skattepengar går till skola, vård och omsorg. Räknar man även in socialtjänsten blir det drygt fyra femtedelar.

Små skillnader

Alliansen ville fördela drygt 86 miljoner annorlunda, vilket motsvarar cirka 2 procent av den skattefinansierade verksamheten. Men i debatten gjorde man sitt bästa för att påvisa skillnaderna.

– Det kan verka som små skillnader, men att utöka med speciallärarekan kanske ge mindre jobb åt socialtjänsten och i förlängningen kanske undvika myndigheter att rycka ut och förhindra att före detta elever drar ut och rånar mobiltelefoner, sa Per-Åke Fredriksson.

Just skolan är annars det område som den styrande majoriteten och oppositionen tävlar om att värna mest om. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet pratar om ”Skolan först”.

– Skolan först betyder att hela kommunen ska stötta skolan för att ge våra barn de kunskaper som de behöver för livet, sa Maritha Engström, V.

Vill förebygga

Alliansen påtalade flera gånger att deras budgetalternativ gav mer pengar till skolan.

– Vi säger inte bara skolan först utan stärker även upp budgetramen för skolan med 40 miljoner, sa Inger Källgren Sawela, M.

Lili André, KD, var en av dem som tog upp rånen och uppmanade alla att fundera på vad de beror på.

– Det här är ett misslyckande som vi alla måste våga inse, de känner sig inte delaktiga. SD pratar om hårdare straff, vi i KD vill prata mer förebyggande arbete, sa hon, och fick medhåll från flera.

Det var fler som tog debatt med Sverigedemokraterna. Kenth Lövgren, FP, fick applåder när han påpekade fel och ifrågasatte deras förslag.

Mer läsning

Annons