Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapatac bygger familjecentral i Sätra

Snart sätts spaden i marken för den nya familjecentralen i Sätra. Det är Rapatac som bygger på tomten där det först skulle bli ett aktivitetshus.
– Det här kompletterar Rapatacs verksamhet, säger Moussa N´Diaye.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat att lokalbrist försenat Sätras familjecentral.

Nu blir lösningen att kommunen och Region Gävleborg hyr in sig hos Rapatac som räknar med att komma i gång att bygga på Rullstensvägen redan i december. För några veckor sedan lämnades en bygglovsansökan in.

Familjecentralen kommer att bli 600 kvadratmeter stor och kosta 11 miljoner kronor att bygga.

– Planen är invigning i september nästa år, säger Moussa N´Diaye på Rapatac.

Familjecentralen ska bli en mötesplats för Sätraborna med öppen förskola, barnavårdscentral och mödravårdscentral. Sedan tidigare finns en familjecentral i Andersberg.

Den 7 500 kvadratmeter stora tomten i Sätra har länge stått tom. 2008 sålde kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna den till Rapatac för en krona.

Detta för att organisationen skulle bygga det allaktivitetshus man planerade för att förbättra integrationen i stadsdelen.

Huset skulle bland annat ha plats för basket, dans och en fritidsgård. Men Rapatac fick inte ihop tillräckligt med pengar till den årliga driften.

I stället startade man 2012 ett aktivitetscenter på Nordost, där man i dag har en framgångsrik verksamhet, bland annat dans, film, sång och läsning.

Nu blir det alltså en familjecentral på Sätratomten i stället – och så småningom även en förskola som kommer att vara öppen för aktiviteter för barn och unga på kvällstid. Ett aktivitetscenter i lite mindre format än ursprungsplanerna.

Redan i våras fick Rapatac utbildningsnämndens tillstånd att starta en fristående förskola för 80 barn men för att den ska kunna byggas behövs en ändring av detaljplanen.

– Därför tar vi det i två steg och börjar med familjecentralen. Sedan blir en fortsättning av byggnaden, både intill och ovanpå, säger Moussa N´Diaye.

Han tror att det här kommer att bli minst lika bra som det Rapatac ville göra för sju år sedan.

– Det är viktigt för oss att få till ett aktivitetscenter och det kommer vi att få. Samtidigt ser vi av erfarenhet från Nordost att lokalerna inte används dagtid. Nu ska vi bygga flexibelt så att det kan vara förskola på dagarna och aktivitetscenter på kvällarna.

– På det här sättet, med familjecentralen inräknat, blir det ett hus för alla, både barn och föräldrar, som verkligen används.

Mer läsning

Annons